– Det er noe skikkelig griseri

Siden i fjor har et nabolag på Bjerkaker i Tromsø vært plaget av en ulovlig parkert campingvogn og dets beboere på nabotomta. Bråk, forsøpling og menneskelig avføring preger området.

Berit Moe

Berit Moe foran campingvognen som har vært parkert delvis skjult bak den røde bryggebygningen på næringstomta bak Coop Extra på Bjerkaker. Der har den fått stå i fred i over et halvt år.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Det er menneskeavføring rett utenfor campingvogna. Vi ser stadig vekk at de sitter i fjæra og skiter. Vi som bor her får det omtrent rett inn i hvitøyet. Det er noe skikkelig griseri, sier styreleder Berit Moe i Havfruen sameie i Tromsø.

De er bekymret for smittefare. Dette er et populært turområde hvor det er mye unger og hunder, påpeker hun.

Ifølge naboene har den uregistrerte campingvognen vært brukt og bebodd av flere utlendinger over en halvårsperiode, og naboene har hatt innsyn i hvordan campingbeboerne har tatt seg til rette.

Styrelederen sier at de har tatt kontakt med grunneier gjentatte ganger, som har lovet å ordne opp.

– Men ingenting skjer. Vi så noen her senest denne uka. Vi vet ikke hvem de er, hvor de kommer fra og hva de vil, men vi synes ikke noe om at de gjør fra seg her. Dette burde vært ordnet opp i for lengst, sier hun.

Berit Moe foran den ulovlig parkerte campingvognen

Berit Moe håper at kommunen raskt tar grep i saken som har vært til plage for beboerne i Havfruen sameie.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Vognen fjernet

Sameiet er de nærmeste naboene til næringstomta på Bjerkaker, som er eid av eiendomsselskapet AS Taco.

Daglig leder Ivar B. Austad sier til NRK at de ble gjort oppmerksom på den ulovlige bosettingen i oktober i fjor etter at naboene tok kontakt, og bedyrer at de siden har forsøkt å få vognen fjernet.

– Vi har blant annet vært i kontakt med Viking, Tromsø parkering og politiet, for å forhøre oss om noen kan hjelpe oss med å taue bort vogna. Alle har sagt at de ikke kan fjerne vogna så lenge de ikke vet hvem som eier den. Vi har vært i dialog med kommunen siden i vår, som nå har lovet å ta tak i saken etter at vi har purret på dem, sier Austad.

Ulovlig parkert campingvogn på Bjerkaker

Den uregistrerte campingvognen står delvis skjult bak den røde bygningen på næringstomta, men ses godt fra parkeringsplassen og de nærmeste leilighetene ved Bjerkaker.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Kommunens ansvar

Miljørådgiver Wim Weber i avdeling for byutvikling i Tromsø kommune sier han fikk saken på hans bord tidlig i april, og at kommunen har vært på befaring i området. Det har tatt litt tid, men Weber sier at de fra neste uke vil begjære vognen for fjernet.

Det er ikke ofte at kommunen får slike henvendelser.

– Denne saken har to aspekter: det ene er at dette er ulovlig camping, og at det er fare for forurensning siden det ligger en del annet avfall rundt campingvognen, sier Weber.

Det er kun de som forurensningsmyndighet som kan begjære denne for fjernet. Det vil skje i neste uke, lover Weber.

Kommunen må ta kostnadene med å rydde opp i området, samt fjerning og oppbevaring av campingvogna i minst tre måneder dersom eieren skulle dukke opp.

Forsøpling og avføring på Bjerkaker

Rett utenfor campingvogna er det spor av menneskelig avføring og annet avfall, blant annet et bilbatteri. Kommunen vil nå fjerne vogna.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK