– Det er kun han som får spille her flere ganger

Tromsøs egen festival for elektronisk musikk feirer 15-årsjubileum.

Komponisten Geir Jenssen, alias Biosphere

Geir Jenssen – aka Biosphere opptrer på Insomniafestivalen 2016.

Foto: Randy H.Y. Yau

Når Insomniafestivalen i Tromsø feirer 15-årsjubileum, gjøres det med å bryte et hellig prinsipp. Artister som spiller på Insomnia får vanligvis kun ett forsøk. Men da Tromsøs egen elektronikalegende Geir Jenssen meldte seg til tjeneste, kunne ikke festivalen si nei.

– Biosphere er den eneste artisten som får lov til å spille her flere ganger, konstaterer prosjektansvarlig Gaute Barlindhaug med et smil.

Sammen med kunstnerisk koordinator Tommy Ose har Barlindhaug satt sammen programmet for Insomniafestivalen som i år arrangeres siste helga i oktober.

– Målet vårt er å vise hva som er nytt og spennende i nasjonal og internasjonal elektronikamusikk, forteller Barlindhaug.

Spellemannpris-vinnere

Biosphere – spellemannprisvinneren fra 2000 – er allerede nevnt. Spellemannprisvinneren for 2015, André Bratten, tar også turen til Tromsø, i tillegg til svenske Kablam og tyske Kassem Mosse. Resten av programmet presenteres senere i sommer.

– André Bratten er en av de norske artistene som begynner å gjøre seg mest bemerket internasjonalt, forteller Barlindhaug.

Insomniafestivalen i Tromsø har rukket å bli 15 år og er med det Norges lengstlevende festival for elektronisk musikk. Siden 2001 har festivalen hentet elektronikaartister fra hele Europa til Tromsø.

Det hadde trolig ikke vært mulig uten en rekke EU-støttede samarbeidsprosjekter.

Gjennom prosjektet «We Are Europe» samarbeider Insomnia med åtte langt større elektronikafestivaler, deriblant Sonar i Spania – verdens største festival for elektronisk musikk med over 100 000 besøkende i året.

Insomnia programmerer artister for de andre festivalene og omvendt.

– Vi møtes flere ganger i året for å diskutere artister og innhold og utvikle nye prosjekter. Gjennom disse prosjektene er vi med på å bringe lokale og nasjonale artister ut i Europa. Samtidig kommer nye europeiske artister til Tromsø, artister som du ellers aldri ville få sett, sier Tommy Ose.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stab Insomniafestivalen

Staben i Insomnia er godt i gang med å planlegge årets festival.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Får mer penger fra EU

Også økonomisk har de mange EU-prosjektene vært fruktbare for Insomnia-festivalen.

– EU bruker masse penger på kultur. I år får vi 400 000 kroner i støtte fra EU, mens vi bare får 375 000 kroner fra Norsk kulturråd, bemerker Gaute Barlindhaug.

Du har kanskje ikke hørt om så mange av artistene som har opptrådt på Insomnia opp gjennom åra. Men ifølge Insomnia selv har festivalen et godt rykte også utenfor landets grenser.

– Vi møter til stadighet folk som er overrasket over at vi i lille Tromsø kan lage en festival med et så bra program, sier Tommy Ose.

Insomnia 2016 arrangeres på Driv 27.–29. oktober.