– Det er jo nesten sjukt!

Fotografen og biologen Audun Rikardsen gjorde nærmest rent bord på internasjonal naturfotokonkurranse.

ny pris til Audun Rikardsen

Audun Rikardsen ble kåret til årets europeiske naturfotograf for dette bildet tatt i Skulsfjorden – bare 600 meter fra egen stue.

Foto: Audun Rikardsen

audun richardsen vant pris

Her mottar Audun Rikardsen prisen som årets europeiske naturfotograf.

Foto: Dag Røtterberg

Audun Rikardsen slo til og tok med seg «the double» hjem fra den store, internasjonale naturfoto-festivalen Gesellschaft Deutscher Tierfotografen (GDT). På fredag var det prisutdeling i den tyske byen Lünen, og derfra kunne den Tromsø-baserte professoren og biologen stå på scenen med hevet hode.

Ikke bare vant han Fritz Pölking-prisen for beste fotomontasje, han ble også kåret til årets europeiske naturfotograf for bildet av spekkhoggeren i frostrøyk.

– Det er visst første gang det har skjedd at en fotograf har vunnet begge kåringene, sier Rikardsen på telefon fra Tyskland.

Han er veldig fornøyd med resultatet.

– Jeg har gjort det ganske bra i tidligere år på denne festivalen, men aldri vunnet noe. I år vant jeg begge hovedtitlene, det er jo nesten sjukt!

– Helt ekstremt kaldt

Det er også en ganske spesiell historie som ligger bak spekkhogger-bildet han vant med. Alle som har sett NRKs episode av «Ut i naturen» med Audun Rikardsen vet at det ligger svært nøye planlegging bak hver eksponering han gjør med kameraet.

– Jeg satt hjemme i stua i Skulsfjorden og så ut på bukta. Da så jeg en fiskebåt som kom slepende på en not i skumringen, og at det kom spekkhoggere etter. Det var årets kaldeste dag i fjor, med 18 minusgrader – det var helt ekstremt kaldt, sier Rikardsen.

På grunn av kulden var det nesten ingen andre båter ute.

– Det var så spesielt lys at jeg kastet meg i båten min og dro ut. I farten glemte jeg lommelykta, men jeg stilte kameraet klart og beregnet omtrent hvor jeg trodde spekkhoggerne kom opp av vannet. Så jeg skjøt fra hofta!

(Artikkelen fortsetter under)

Auduns favorittbilder
Foto: Audun Rikardsen

God reklame for Nord-Norge

Og hofteskuddet satt som bare dét. Resultatet ble enda et hvalbilde som gjør det stort internasjonalt.

– Det gjør vel bildene litt eksotiske, og hvalene er i et helt annet lys enn det man ellers opplever. Mange er fascinerte over hvaler og fiskebåter, og jeg får gjerne tilbakemelding om at jeg gjør ting litt annerledes enn andre. Da er det jo morsomt å kunne reklamere litt for Nord-Norge.

Til tross for et etter hvert rikholdig premieskap, fortsetter Rikardsen å jakte nye trofeer. Lørdag setter han seg på flyet videre til Italia og nok en fotokonkurranse.