NRK Meny
Normal

– Det er en spenning i båten kan man si

August Hansen (22) fra Harstad har vært trivselsmatros på MS «Torbjørn», da det igjen har vært sommerleir på Utøya.

August Hansen på Utøya
Foto: NRK/Helga Carlsen-Foto/Privat

– Det innebærer å være med båtmannskapet over til øya og tilbake til langsiden hvis noe skal lastes og slike ting. Samtidig teller jeg hvor mange som går ombord i båten, så man alltid har oversikt over hvor mange som befinner seg på øya, sier Hansen.

Denne helga har det blitt arrangert sommerleir for AUF på Utøya for første gang siden terroren rammet for fire år siden. Hansen har vært med å frakte folk tilbake til øya igjen.

– Det er en spenning i båten kan man si. Folk klarer ofte ikke å sitte helt i ro. De som har vært der en del ganger er litt mer tilbakelent, men det er veldig mange som gleder seg til å komme over, og de sitter å tar bilder når man kommer nærmere øya. På en måte er det er en veldig spent stemning.

Tilbake til Utøya

Flere av ungdommene besøkte Utøya for første gang, etter at de opplevde terroren. AUF har opplevd en stor økning i antall medlemmer, og for mange er årets sommerleir den aller første. Hansen sier han har pratet med mange av de som har dratt over til øya.

August Hansen

August Hansen har deltatt på AUFs sommerleir to ganger tidligere. I 2013 og 2014, da sommerleiren ble arrangert på Gulsrud.

Foto: Privat

– Det blir veldig mye småsnakk med forskjellig personligheter. Både leirdeltagere, politikere og presse som skal over til øya. Det kan handle om øya, eller helt tilfeldig ting. Jeg har hatt samtale om fiske på Sørlandet som jeg ikke kan noe om, men det var veldig trivelig.

Jobb hindret sommerleir i 2011

Hansen hadde nylig blitt aktiv i AUF da terroren rammet Utøya. Det er den første sommerleiren på Utøya han deltar på, og han har kun vært på Utøya tre ganger tidligere. Alle besøkene har skjedd etter 2011, men han kunne fort ha befunnet seg på øya den gangen.

– Jeg følte ikke at sommerleiren ble så bra promotert. Jeg så det ikke som verdt og skulle styre så mye med jobb. Da jeg ikke fikk fri de dagene bestemte jeg meg bare for å si, ja-ja sånn er det. Det var ikke noen stor lengsel etter og komme ditt, så man kan si det var noen tilfeldigheter der som gjorde at det ble sånn, sier han.

Etter årets leir er August Hansen derimot fristet til flere sommerleirer i framtiden.

– Stemninga har vært helt upåklagelig faktisk. Det har vært godt vær, folk er blide, snakker og ler. Det er litt surrealistisk når man tenker på det som har skjedd her, men det er en veldig god og positiv stemning. Det er noe av det beste jeg har vært med på, virkelig!

Utøya hovedhuset