NRK Meny
Normal

– Det er en myte at økning i boligbygging fører til lavere boligpriser

Regionsjef i entreprenørselskapet Peab, Stig Tore Johnsen, mener det blir for enkelt å si at flere boliger betyr lavere boligpriser.

Boligbygging

Stig Tore Johnsen i Peab sier at det må fokuseres på boliginnhold når boliger skal bygges. Det er her boligprisene kan reduseres, ifølge Johnsen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Boligprodusentenes forening publiserte tirsdag tall som plasserer Tromsø kommune som den femte verste kommunen i landet når det kommer til boligbygging i forhold til boligbehov.

– De må finne gode løsninger, hvis ikke vil prisveksten bli for sterk, sa administrativ leder i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, til NRK like etter at tallene var publisert.

Her får Jæger støtte fra Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Kristin Røymo.

Kristin Røymo

Kristin Røymo frykter et klasseskille i kommunen om det ikke bygges flere boliger i året.

Foto: Kari Stokke Nilsen

– Når vi bygger 200 boliger for lite hvert år skapes det en kritisk situasjon i Tromsø kommune. Det skjer to ting. Prispresset skaper et klasseskille og folk mangler et trygt sted å bo, sier hun.

Må se på boliginnhold

Stig Tore Johnsen jobber til daglig i Peab, én av de store boligutbyggerne i Tromsø. Han mener dette blir en veldig enkel forklaring på boligprisene som vi har i Tromsø kommune i dag.

– Det er en veletablert myte at en økning i boligbyggingen automatisk vil få boligprisene til å falle. Med dagens krav til en bolig, så ligger boligprisene i markedet akkurat på et nivå som gjør at utbygger klarer å realisere prosjektene sine med riktig margin. Dersom boligprisene faller betydelig vil utbyggingen av nye boliger stoppe opp, sier han og legger til:

Stig Tore Johnsen

Regionsjef i entreprenørselskapet Peab, Stig Tore Johnsen, synes det er for lett å skylde på mangel av boligene for å forklare de høye boligprisene.

Foto: Privat

– For å gjøre noe dramatisk med prisene for en ny bolig må vi se på kostnadene med å bygge den. Altså kravene til hva en bolig skal inneholde. Vi mener at det er på tide å begynne å se på de ulike kravene som stilles til en ny bolig.

Her får Stig Tore Johnsen støtte av daglig leder i byggeselskapet Barlindhaug Eiendom, Jens Arne Johnsen. Sistnevnte mener at man må satse på ulike byggeprosjekt.

– Når vi skal bygge tett blir prosjektene større og dyrere. Disse prosjektene blir vanskeligere å løfte. Vi må da ha mindre og enklere prosjekt slik at produksjonen kan foregå i vanskelige tider også. I Tromsø er dette spesielt viktig, sier han.

Fokus på utradisjonelle boligprosjekt

Stig Tore Johnsen mener det må jobbes mer for billige prosjekter.

– Vi kommer til å ta initiativ til et enda tettere samarbeid med Husbanken og Tromsø kommune for å realisere utradisjonelle boligprosjekter. Disse vil være myntet på de gruppene som mangler eller har lav egenkapital, sier han.

Godt samarbeid med kommunen

Øyvind Hilmarsen

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener boligsituasjonen er på bedringens vei.

Foto: Are Kristoffersen

Og nettopp samarbeidet mellom kommunen og utbyggerne har vært bra de siste årene, ifølge Stig Tore Johnsen.

– Mye er gjort på kort tid. Det er mange gode tiltak for å få bygd flere boliger, kommunen kjøper seg inn i prosjekter gjennom kjøp av leiligheter og de utviser en "ja-holdning", sier han til NRK.

– Både i 2014 og i 2015 har boligbyggingen tatt seg veldig opp i Tromsø, det er vi glade for, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Boliger i Tromsø

Det har vært vekst i antall boliger i Tromsø, men behovet øker også. Tallene er hentet fra SSB. I første halvdel av 2015 har det blitt bygget 311 nye boliger i kommunen.

Foto: Tromsø Kommune