Hopp til innhold

– Det er barna som er fremtiden

Riddu Riđđu-festivalen i Kåfjord i gang.

Amund Steinholm

Amund Steinholm strålende fornøyd med sin aller første "lasso".

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Tre år gamle Amund Steinholm kunne ikke vært lykkeligere. Sammen med mamma har den lille pjokken tvinnet snorer til sin aller første lasso.

Over 120 barn er med på barnedelen av Riddu Riđđu i år. Konserter, aktiviteter og møter med folk man ikke kjenner, står i kø.

Over 120 barn er med på barnedelen av Riddu Riđđu i år. Konserter, aktiviteter og møter med folk man ikke kjenner, står i kø.

– Jeg skal fange mus, forteller treåringen med et stort smil, før han entusiastisk løper avsted til neste verksted.

Nå er det tørrfiskbanking som står på programmet, og etter det skal han lære å lage bål. Etter som et slips, henger moren.

– Han er jo som så mange andre i området samisk, så vi må jo lære han hva det betyr, sier Siri Therese Lier, før hun halser etter.

120 barn deltar

Offisielt åpnes ikke Riddu Riđđu-festivalen før på torsdag, men allerede vrimler det av festivaldeltakere på området. De minste var knapt påtenkt da fjorårsfestivalen gikk av stabelen.

Lære om dyrelort

Så var det kurs i å kjenne igjen dyrelort som stod på programmet.

Over 120 barn er med på barnedelen av Riddu Riđđu i år. Konserter, aktiviteter og møter med folk man ikke kjenner, står i kø. Når bjella ringer fra scena, betyr det mat eller underholdning.

– Det er masse folk her, og da får man jo mange nye venner. I tillegg lager vi ting og hører på konserter, forteller Angelica Svenning, mens hun med nennsom hånd lager en skinnpose som skal fylles med lykkestein. Selv ser hun mest fram til hesteridningen, og til torsdagens kongelige besøk.

– Jeg gleder meg veldig til Dronning Sonja kommer, sier Svenning.

Framtiden

I et telt like ved står maskeverksted på programmet, under kyndig ledelse av Marie Olsen. Som så mange andre i Kåfjord, har hun trådt sine barne- og ungdomssko på festivalen. Nå er 22-åringen «bargi» - samisk for stab. For henne har Riddu Riđđu vært en viktig læringsarena.

– Man lærer om andre kulturer på en positiv måte. Man skjønner andre kulturer bedre, forteller Marie Olsen til NRK.

Evgenii Kaipany

Artisten og musikeren Evgenii Kaipany fra Russland under åpningen av barnefestivalen på Riddu Riđđu-festivalen.

Riddu Riđđu startet opp i 1991 som en grillfest for ungdom i Kåfjord som ville feire sine sjøsamiske røtter. 25 år senere er Riddu en av landets viktigste festivaler for urfolkskultur.

Nesten like lenge har festivalen hatt et eget barneprogram. Et helt bevisst valg, ifølge Riddu-sjef Karoline Trollvik.

– Nå har de som var med på de første barnefestivalene blitt unge voksne, og en del av staben, sier Trollvik.

Ifølge henne er barnefestivalen selve hjertet, og får støtte av Bente Skogvang, som har ansvar for de små under festivalen.

– Ungene er det viktigste for fremtiden. Det de opplever på barnefestivalen tar de med seg videre. Det er viktig for opplevelsen av Riddu Riđđu og viktig for opplevelsen av egen bakgrunn, sier Skogvang.