NRK Meny
Normal

– Det blir utfordrende å synge «Deilig er jorden»

LONGYEARBYEN (NRK): Sogneprest på Svalbard Leif Magne Helgesen mistet en venn i snøskredet på lørdag. Han finner trøst i juleevangeliet når han i ettermiddag holder gudstjeneste.

Leif Magne Helgesen

GLEDESBUDSKAP: Midt i sorgen over menneskelivene som gikk tapt på Svalbard, forsøker sognepresten å finne glede og håp i juleevangeliet.

Foto: Nils Mehren / NRK

Torsdag for en uke siden sang de sammen på julebord for nordmenn og russere. Men to dager senere mistet sognepresten sin venn Atle Husby i det store snøskredet i Longyearbyen. Husby og to år gamle Nikoline omkom i skredet.

Tirsdag formiddag ledet sogneprest Leif Magne Helgesen minnestunden i Svalbard kirke hvor lokalsamfunnet tok farvel med Husby.

– Det er sterkt å sende én av sine venner på siste reise. Det er uforståelig og tragisk, sier Helgesen til NRK.

Engler i vinduet

I kirka på Svalbard har han utsikt rett bort mot Sukkertoppen der skredet fortsatt er som et sår i fjellsiden. Det er mørketid på øya, men lyskastere lyser opp skredområdet.

– Det var sterkt å stå her på minnestunden og se fjellet og raset i det fjerne. Vinduet var fylt av engletegninger som barna i barnehagen hadde tegnet, forteller sognepresten.

Minnestund i Longyearbyen

FARVEL: Tirsdag tok Helgesen og resten av lokalsamfunnet på Svalbard farvel med avdøde Atle Husby i Svalbard kirke.

Foto: Geir Barstein, Svalbardposten

Når han i dag holder julegudstjeneste i kirka, har han måttet jobbe med å finne andre ord enn de han opprinnelig hadde tenkt å si.

– Heldigvis er det noe i dette kraftfulle som ligger i juleevangeliet. Om lyset som bryter mørket og det svarte. Det har en håpsdimensjon og vitner om at kjærligheten og håpet er sterkere enn døden, sier Helgesen.

– Det gir perspektiver som man også kan ta med seg inn i denne situasjonen.

Sender til Antarktis

I sine ni år som sogneprest i gruvebyen har han opplevd flere sterke ting, men forrige helgs skred rammet rett i hjertet av Svalbard.

– På Svalbard er det små marginer. Det skjer skred- og skuterulykker fra tid til annen. Men dette rammet midt i byen, så det er en større dimensjon over det enn det jeg har opplevd tidligere. Og rett før jul gir det en ekstra følelse av avmakt.

Sognepresten skal holde to gudstjenester julaften. Den ene sendes også til Trollstasjonen i Antarktis, 17.000 kilometer unna på andre siden av jorden.

– Tider skal komme

Helgesen har funnet fram tekster og salmer å støtte seg til når han skal preke om det glade budskap i dag.

– Det blir utfordrende og sterkt å synge «Deilig er jorden». Men det ligger også en håpsbønn i den salmen om at tider skal komme, og at Gud ikke forlater oss, men er med videre, sier Helgesen.

– Jeg håper jeg klarer det. Så kan det hende det kommer en tåre, og at ordene kan stoppe, men da må jeg bare stå i det.