NRK Meny
Normal

– Det blir mange nordlysbilder i år

Tromsø-fotograf med nok et blinkskudd, og det blir neppe det siste denne høsten og vinteren.

Nordlys

Fotograf Ole Christian Salomonsen tok dette bildet fra fjellet Ørnfløya i Tromsø natt til søndag 1. september. På bildet ser du blant annet Sommarøya og fjellet Håja.

Foto: Ole Christian Salomonsen

Sesongen for nordlys startet for alvor denne helga med klarvær og spektakulære farger på himmelen mange steder.

Fotograf Ole Christian Salomonsen fra Tromsø er en av stadig flere som har latt seg fascinere litt ekstra av lysshowet på himmelen, og han har gjort naturfotografering til sitt yrke. Han har også laget nordlysfilmer som er sett flere millioner ganger på nett.

Natt til søndag var han ute på tur med fotografiapparatene sine på yttersiden av Kvaløya i Tromsø kommune.

– Bildet er tatt oppe fra Ørnfløya, en liten og lett tilgjengelig topp, men som samtidig gir god utsikt mot Sommarøya og det karakteristiske fjellet Håja. Det var ikke tilfeldig at jeg var der da det er greit å komme seg dit når man har med seg 2–3 kamera og mye utstyr i sekken. Det er og fin utsikt der mot nord/vest slik at man får med seg fargene av solnedgangen i horisonten, sier Salomonsen til NRK.

Hatt flere «bomturer»

Og det er ikke første gang han er på Ørnfløya.

– Jeg allerede har vært der flere ganger allerede i år, både for å gjøre opptak av midnattssola og nordlyset. Jeg har hatt to «bomturer» der allerede, sittet og ventet på et nordlys som aldri kom, eller som ble overskygget av skyene. Denne gangen skulle det komme et kraftig nordlys som følge av et kraftig utbrudd på sola, en såkalt CME. Denne har i skrivende stund ennå ikke nådd jorda. Så dette nordlyset var et resultat av den «vanlige» strømmen av partikler som kontinuerlig treffer jorda, den såkalte «solvinden». Det ble fortsatt et ganske flott nordlys da. Den nevnte CME'en kan fortsatt komme og da kan det bli enda kraftigere nordlys, sier han.

Bildet øverst i denne saken er satt sammen av 2–3 bilder til et såkalt panorama. Det er også brukt fjernutløser.

– Jeg har og fått med meg selv på bildet mens jeg betjener et annet kamera. Jeg håper bildet kan inspirere flere til å komme seg ut og ta bilder av nordlyset og den fantastiske naturen vår!

Mange utenetter i vinter

– Hvordan ser det ut til at nordlyssesongen blir?

– Vi er jo nå i solmaksimum for denne solsyklusen. Dette skjer hvert 11. år. Det som skjer er at polene på solen faktisk bytter plass (nord og sør). Dette betyr mye uroligheter og aktivitet på sola, som igjen sender av gårde partikler mot jorda av og til. Polene skal effektivt ha byttet plass nå i slutten av 2013, så det kommer til å bli mye nordlysaktivitet spesielt i høst. Men også i årene som følger etter solmaksimum er det mye solaktivitet og nordlys, sier Tromsø-fotografen.

– Har du planlagt mange netter ute?

– Siden det er mye aktivitet kommer jeg nok til å bli mange netter ute i år, og jeg kommer derfor til å «gi gass» som aldri før i år. Det kommer til å bli mye nordlysbilder på nettet i år, avslutter Salomonsen.

Send gjerne bilder til oss på epost: nordnytt@nrk.no.

Galleri: Se bilder som leserne våre har tatt av nordlyset: