NRK Meny
Normal

– Twitterfolket er hjertelig velkommen til Gaza

Det stormer rundt legen Mads Gilbert, etter en uttalelse om mistanke om bruk av DIME-bomber mot palestinere. – De døde er borte, skadde er ødelagt for livet. Å diskutere detaljer rundt våpentypen er meningsløst, sier Gilbert.

Mads Gilbert

Mads Gilbert har i mange år vært en aktiv støttespiller for palestinerne både politisk og medisinsk. Gilbert er stadig vekk i Gaza for å hjelpe til på Shifa-sykehuset, og jobbe med prosjekter i området.

Foto: Hatem Moussa / Ap

#NorwegianDrConfirmed

Det var en israelsk utdannelsesorganisasjon som foreslo hashtaggen #NorwegianDrConfirmed: Tell us what he confirmed for you.

Foto: Skjermdump

Under emneknaggen #NorwegianDrConfirmed raser debatten om å bruke Mads Gilbert som kilde. Diskusjonen blusset opp etter et intervju Gilbert gjorde med det Palestina-vennlige nettstedet Electronic Intifada for to dager siden.

Nå brukes emneknaggen i ironiske sammenhenger.

Tromsø-legen sa da at både han og kollega Erik Fosse hadde behandlet sårede og drepte palestinere, hvor skadene kunne tyde på bruk av DIME-bomber.

Saken ble først omtalt av Natt&Dag.

Ingen bekreftelser eller beviser

DIME-bomber er en liten plastkonteiner fylt med støv av tungmetaller. Når disse antennes dannes det en damp av tungmetaller som er meget kraftfull og varm. Den produserer ikke splinter.

#NorwegianDrConfirmed
Foto: Skjermdump

– Jeg har aldri sagt at det finnes beviser for at det brukes DIME-bomber her. Men ut fra den våpenteknologien vi kjenner til er det vanskelig å se for seg at de skadene mange av pasientene har er forårsaket av eksplosiver, sier Gilbert til NRK.

Han understreker av det kun er en hypotese.

– De som bruker energien sin på å skrive disse meldingene er hjertelig velkommen hit til Gaza. De skal få en personlig omvisning av meg på Shifa-sykehuset. De kan prøve å være her én dag eller to, og se elendigheten som møter oss og palestinerne her hver dag. Da tror jeg pipa hadde fått en annen låt, sier han.

– Respektløs kampanje

Gilbert mener diskusjonen rundt hvilken våpentype som er brukt er helt meningsløs.

– De døde er døde, mange skadde er ødelagt for livet. Det å diskutere detaljene rundt våpentypen har ingenting for seg, mener han.

Så langt er 230 palestinere drept i de ti dagene konflikten har rast i og rundt Gaza. En israeler er drept av en rakett skutt ut fra Gaza.

  • Følg utvilkingen i konflikten mellom Israel og Palestina HER

Ønsker velkommen til Gaza

For han mener det er helt andre ting som burde diskuteres i disse dager.

– Det som burde diskuteres er hvordan vi kan få en slutt på dette, og ikke en svertekampanje. Hva de mener om meg bryr jeg meg fint lite om. Til Twitterfolket som sitter hjemme i stuene sine og har meninger om dette: Kom til Gaza.

Laster Twitter-innhold

Mads Gilbert mener Twitter-kampanjen er respektløs.

– Jeg ber om respekt for de drepte. Jeg ber om respekt for de skadde. Og respekt for helsearbeiderne som står i en uendelig vanskelig situasjon med alle de skadde og drepte.