NRK Meny
Normal

– Den må fjernes før sola kommer. Den er i såpass dårlig forfatning

Et hvalkadaver har strandet på Brensholmen. Kystvakten må bistå for å få kadaveret bort fra fjæra, før den begynner å lukte for ille.

Hvalkadaver

KV Heimdal har varierte oppdrag.

Foto: KV Heimdal

– Tilstanden til hvalen var veldig dårlig. Den har ligget en stund, konstaterer Skipssjef i Kystvaktskipet KV Heimdal, Njål Håvard Røkenes.

Tromsø kommune meldte søndag om et hvalkadaver som lå strandet i fjæra på Brensholmen i Troms. Kystvakten dro ut for å vurdere hva de skulle gjøre med det.

– Vi dro innom for å se om vi fikk fjernet den. Den ligger langt inn i fjæra, og det blir vanskelig å få den ut, sier Røkenes.

Mannskap fra KV Heimdal kom nært på kadaveret og fikk festet et tau rundt kroppen.

– Det er lave temperaturer, selv om det er kaldt. Det er ikke gunstig at det ligger her i fjæra, for det bor folk ikke langt unna, sier skipssjefen.

Hvalkadaver

Det var ikke bare bare å feste tauet rundt den døde hvalen.

Foto: KV Heimdal

Dårlig forfatning

Mannskapet hadde med seg masker i tilfelle lukten av det døde dyret var for ille, men den hadde heldigvis ikke kommet så langt i forråtnelsesprosessen.

Planen er at hvalen skal slepes til havs, og la golfstrømmen ta han med seg. Dette vil trolig bli gjort i løpet av uken.

– Den er i såpass dårlig forfatning. Men vi må gjøre unna noen andre oppdrag først, sier Røkenes.

– Er den til fare for fartøy på havet hvis noen møter på den i golfstrømmen?

– Nei, det skal ikke være noe problem. Den er så myk i seg selv, og den vil sannsynligvis synke litt. Og fugler spiser kadaver, så det forsvinner, sier Røkenes.

– Det er bare ubehagelig å ha den liggende utenfor der folk bor, særlig nå som sola kommer tilbake.

Varierte oppdrag

Også lørdag var KV Heimdal ut på tokt. Da måtte de bistå og frigjøre en knølhval som hadde satt seg fast i et fiskeredskap i Kaldfjorden vest for Tromsø.

– Hvalen hadde viklet seg inn i et tau som var festet til et fiskeredskap. Når vi ankom området lå hvalen på overflaten, og hadde vanskeligheter med å bevege seg, sier Røkenes.

Hvalen ble frigjort og kunne fortsette sin ferd i fjordene utenfor Troms.

Se video av frigjøringen her:

KV Heimdal bistår knølhval i trøbbel.