NRK Meny
Normal

– Ungdommer vil ha vinyl fordi det er kult

Men mer enn tre av fire foretrekker å streame musikken sin.

Viny-salget fortsetter å øke.

Gunnar «Puskas» Schwaiger (61) fra Alta er plateselger i Alta, og har tidligere selv også gitt ut plate – selvsagt på vinyl. – Noe musikk kan jo egne seg på CD, som panfløyte og sånt piss, sier Puskas.

Gunnar Schwaiger, bedre kjent som «Puskas», tar inn stadig flere nye vinylplater til platebaren i Alta.

Tidligere kom de fleste inn for å bytte inn gamle plater i andre gamle plater. Og de fleste kundene bar preg av å ha hatt et forhold til vinyl lenge.

Sånn er det ikke lenger. Kundene hans yngre og yngre.

– Det er jo en seier. Det er så moro. Jeg får litt lyst til å si «Hva var det jeg sa», humrer Puskas.

De siste fem årene har vinylen fått gjenvunnet popularitet hos unge musikkelskere.

– De er jo ikke så veldig opptatt av lyd, som de er av at det er kult. Tidligere har de kun lastet ned musikk på dataen, men nå har de funnet ut at det er kult å sitte å bla og se på tekster og artistene som spiller.

Ikke alle har vært helt forberedt på at vinylplatene skulle komme tilbake. Flere kommer til Puskas i Alta for å fylle platesamlingen på nytt, etter å ha kvittet seg med platene da CD-plata kom.

– Dette er noe folk har lengtet etter, de er lei av de sterile fæle greiene der, sier Puskas.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vinylvegg

Mange kvittet seg med samlingen av vinylplater da CD-platen tok over markedet i 1990. Kanskje endte noen av de her på veggen på Platebaren hos Puskas i Alta. Han får stadig besøk av kunder som forsøker å fylle hull i samlingen.

Foto: Erik Lieungh/NRK

– Bedre lyd med vinyl

Vinylen hadde en oppgang på 14 prosent i løpet av 2010 i forhold til 2009, ifølge Rollingstone.com.

Siden da har salget av vinylplater fortsatt å øke. Ikke siden 1991, hvor CD-en virkelig tok over markedet, har det blitt solgt flere LP-er på kontinentet.

Selv har han sverget til vinyl - alltid

– Jeg tok aldri noen pause jeg. Lyden er mye bedre, det går ikke an å sammenlikne, forteller Puskas.

Spesielt Rock egner seg aller best på vinyl mener Puskas.

– Noe musikk kan jo egne seg på CD, som panfløyte og sånt piss, sier Puskas.

Flest velger å streame

Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby

Marte Thorsby er direktør i foreningen for norske plateselskaper i Norge (IFPI). Hun forteller at vinylsalg fortsatt er et nisjemarked, men at tre av fire foretrekker å streame musikk.

Foto: Tommy Normann

– Vinyl er fremdeles et nisjemarked, og utgjør 2 prosent av totalmarkedet og 17 prosent av det fysiske markedet, forteller Marte Thorsby, direktør i foreningen for norske plateselskaper i Norge (IFPI).

Ennå selges det flere CD-plater enn vinylplater, men innen visse nisjer og sjangere satses det på vinyl, forteller Thorsby.

Totalt sett har det blitt solgt like mye musikk i år som i fjor, selv om stadig flere også foretrekker streaming av musikk.

– Vi ser en sterk økning i omsetning fra streamingtjenestene. Dette er en trend vi har sett gjennom noen år, særlig den sterke oppgangen i bruk av streamingtjenestene samtidig som de fysiske produktene faller til dels kraftig. Nå utgjør streaming over 77 prosent av markedet, forteller Thorsby.