NRK Meny
Normal

– De slemme guttene tar silda

Hval og turister hører sammen på Senja. Men kombinasjonen hval, sild og turister skaper konflikt.

Fiskarlaget blåser av reiselivsbedrifter som mener havflåten ikke bør få fiske helt inne i fjordene etter sild.

Turistene er lite glad for at fiskerne tar opp silda, noe som gjør at hvalene forsvinner.

– Her er masse hval, men de slemme guttene fisker opp silda. Og da forsvinner hvalene, sier tyske Anne Keil og kikker mot sildesnurperne inne på Mefjorden.

Hvalturister på Senja

Den tyske turisten Anne Keil er lite glad for at fiskerne tar silda, slik at hvalene blir borte fra kystnære farvann på Senja.

Foto: Arild Moe / nrk

Høysesong

Det er høysesong for hvalturisme, nå på yttersida av Senja.

For det er silda som lokker hvalen. Men da kommer også fiskerne og ligger etter sildestimene, helt under land.

Trude Mørkved i Basecamp Senja står i gul og rød kjeledress om bord i en gummibåt i havna på Skaland. Det er beinkaldt; 12–14 minusgrader og frisk østavind. Hun og mannen, Dag Stein Strømholt, skal ta tre utenlandske turister og et filmteam ut på Bergsfjorden.

– Vi har ikke sett hvalblås i dag, så vi får lete, sier hun.

Det er nydelig januarvær denne dagen med rosa-oransje himmel over Senjafjellene. Men det er ingen hvalblåst å se, og østavinden øker til kuling, og det dobler kulda. De to gummibåtene søker ly under land ved Hamn, og Dag sjekker via telefonen med kjentfolk på yttersida om de har sett hval.

Men hvor er hvalen, sier den tyske turisten, der hun prøver å holde batteriene i fotoapparatet varme.

Det er silda som er lokkematen for hvalen. Og når sildestimene går under land og inn i fjordene, følger fiskeflåten etter.

Det gjør også store sildesnurpere, som får dispensasjon fra myndighetene til å fiske innafor fjordlinja. Dag Strømholt forklarer reiselivets behov:

– Jeg så helst at de store båtene, som er utstyrt for å fiske til havs, holdt seg lenger ute. For vi så i fjor at når de tar store fangster av sild, så forsvinner hvalen.

Reiselivsnærings har tatt opp temaet med fiskerimyndighetene, men ikke fått gehør. I stedet får de store båtene dispensasjon fra myndighetene til å fiske nær land.

Reiselivsnæringa sutrer

Jack Jensen, styremedlem i Fiskarlaget, nord synes reiselivsnæringa sutrer.

Fiskerne tar silda fra hvalen

Turistnæringa sutrer, mener fiskerne. de sier at dette er en effektiv og miljøvennlig måte å fiske på.

Foto: Arild Moe / nrk

– Fiskarlaget nord er veldig komfortabel med at alle som har lov, kan fiske sild der den er lett tilgjengelig. Reiselivsnæringa bør realitetsorientere seg, og heller vise turistene en veldig effektiv måte å produsere store mengder menneskemat på, sier Jensen, og viser til at båtene har bare en times gange til fiskemottaket, og dermed slipper ut lite klimagasser.

Hvalturistgruppa forflytter seg med bil nordøstover Senja. Dag Strømholt står med kikkerten og ser hvalblåst inne i Mefjorden. Der ligger det også en håndfull store fiskebåter, også sildesnurpere, helt inne i fjordbotn. Det er mye fugl i lufta, og høyreiste finner på spekkhoggere skjærer havflata.

Tyske Hanne Keil er brukbart fornøyd, der hun zoomer inn spekkhoggerne med kameraet. Men hun liker dårlig at sildebåtene tar store fangster sild nær land, og dermed også tar maten til spekkhoggerne.