– De er ute etter en spesiell opplevelse, og det er dette

Morgenbad i Telegrafbukta i Tromsø er ikke for hvem som helst. Fredag tok løpeklubben Northern Runners med seg utenlandske maratonløpere på frokosttur, i en siste innspurt før Midnight Sun Marathon.

joggetur i Tromsø

Gruppa i godt driv mot Telegrafbukta i Tromsø. Henrik Romsaas (i blått til høyre) leder vei.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

MSM

Daglig leder Nils I. Hætta i Midnight Sun Marathon.

Foto: Petter Strøm

Klokken er snart åtte på morgenen, og flere spente og småkalde løpere fra hele Europa står utenfor rådhuset i Tromsø. I luften er det småregn og seks små varmegrader, og nå står joggetur og ekte arktisk bading på programmet.

– Det å vise fram den beste siden av Tromsø og løpe langs strandpromenaden til Telegrafbukta, det er slik vi ønsker å ta imot de internasjonale løperne. Kanskje også lokke dem ut på et lite bad, sier Henrik Romsaas.

Han er en av initiativtakerne, etter oppfordring fra Midnight Sun Marathon som starter på lørdag.

– De er ute etter en spesiell opplevelse

I år er det løpere fra nærmere 60 nasjoner som står klar på startstreken. Rundt 2000 løpere kommer reisende fra andre deler av landet, og fra utlandet.

– De er ute etter en spesiell opplevelse, og det er dette. Løpet går om natten, og kanskje får de se midnattssolen. Det er en stor opplevelse for veldig mange, sier daglig leder Nils I. Hætta i Midnight Sun Marathon.

  • Hør radioreportasjen fra turen:

Klar for bading

I fjor ble frokostløpet dagen i forveien arrangert for aller første gang.

– Da hadde vi løpere fra flere verdensdeler, sier Henrik Romsaas.

I år stiller om lag 30 løpere i frokostløpet. Blant dem er Sam O'Neill fra England.

– Det går veldig bra så langt, og jeg er ikke så sliten helt enda, ler han etter de første meterne er unnagjort.

Selv om svetten ikke akkurat renner i seks nordnorske varmegrader, har han med seg badeshorts og er klar for et iskaldt bad om noen kilometer.

– Klare for å starte dagen

– Det er morsomt å ha med så mange løpere fra flere land. Vi snakker med dem om hvordan det er å være i Tromsø – er det for lyst? Får de sove? Er det for kaldt?

Henrik Romsaas er i godt driv i teten av joggegruppa. Telegrafbukta skimtes i det fjerne, og vel framme er badebuksa raskt framme.

Likevel er det Andreas Myrvoll som sniker seg til det første badet.

– Det blir bra dette her, vet du!

Har du badet i Nord-Norge vet du at et sommerbad sjelden varer så lenge. Ei heller dette, for det tar ikke mange sekundene før Myrvoll er oppe igjen.

– Det var veldig deilig, forfriskende! Nå er vi klare for å starte dagen.

(Artikkelen fortsetter under)

isbading

Henrik Romsaas er akkurat ferdig med sitt morgenbad.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

– Mange kommer på grunn av klimaet

Mange ønsker nok gjerne den virkelige sommeren til Nord-Norge så fort som mulig. Men for de utenlandske løperne er ikke kulda noe problem.

– Midnattssola lokker jo mange hit, men så er det mange som kommer for å løpe maraton på grunn av det kjølige klimaet. Da slipper de å bli overopphetet mens de løper, sier Henrik Romsaas.