– De ble overrasket over vannstanden som bare økte og økte

10 kanopadlere meldte om problemer i den strie Reisaelva i Reisadalen, og en stor lete- og redningsaksjon ble satt i gang.

Båter tatt av flom i Reisaelva
Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Et turfølge på ti personer var på padletur i Reisaelva i Saraelv i Nord-Troms de ble overrasket over vannstanden i elva.

– De padlet i kanoer, men ble overrasket over vannstanden som økte og økte. Til slutt måtte de ta seg til land på forskjellige steder, og dermed mistet de kontrollen på hverandre, sier operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt.

Politiet fikk like før klokken 12:00 torsdag formiddag melding om at de ti personene hadde veltet i den oversvømte elva. To i reisefølget var også kommet bort fra dem, og det var usikkert om de fortsatt befant seg i elva.

Det ble satt i gang en stor leteaksjon, med mannskap og hjelp fra ambulansehelikopter, forsvaret, politiet, frivillige, brannvesenet og folk i området med tilgang på båter.

Like før klokken 16:00 meldte politiet at de to personene var funnet i god behold, og at de kunne avslutte redningsaksjonen.

– Ut fra opplysningene vi har nå var det ingen som veltet, slik de første meldingene handlet om. Det er mye strøm i elva, og alle klarte ikke å komme seg inn på samme sted, sier Augensen.

To kanopadlere kom bort fra reisefølget sitt i Reisaelva i Reisadalen i dag. Innsatsleder Nina Aleksandersen Farak sier de var bekymret.

To kanopadlere kom bort fra reisefølget sitt i Reisaelva i Reisadalen i dag. Innsatsleder Nina Aleksandersen Farak sier de var bekymret.

Veien rast ut

Aksjonen var ekstra vanskelig på grunn av dårlig mobildekning, og fordi Reisaelva hadde ødelagt deler av veien til leteområdet.

Lokalkjente i området sier til NRK at elva har steget nærmere to meter de siste dagene på grunn av mye regn, og de mener det er risikofylt å ferdes i kano der nå.

I 17:30-tida nådde Reisaelva flomtoppen, da viste målestasjonen på Svartfossberget en vannføring på 440 kubikkmeter per sekund.

Dette regnes som en middelflom, sier vakthavende hydrolog ved flomvarslinga til NVE, Inger Karin Engen.

– Nå er flommen på retur, men det vil ta litt tid. Dette er et stort vassdrag. Det skal ikke regne mer i området nå, sier hun.

Generelt advarer NVE mot å oppholde seg i eller langs flomstore elver. Men folk har også et eget ansvar.

– I dette tilfellet gjorde turistene det rette med at de gikk på land, sier Engen.

Vei ødelagt av flom i Reisadalen

Store deler av veien som førte inn til leteområdet er ødelagt av vannmassene.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Norsk turistgruppe

Augensen i politiet er fornøyd med utfallet av redningsaksjonen, og sier de har gode rutiner når alarmen går.

– Vi er bestandig fornøyd når ting får et godt utfall. Ingen ble skadd eller har omkommet, og ingenting er bedre enn det.

De som deltok i aksjonen er ferdig med debrif, og padlerne er dimittert fra stedet.

– Det var en norsk turistgruppe fra sør i landet som var på kanotur. De som først ble meldt savnet er to personer fra Salten-området, sier Augensen.

Laster kart, vennligst vent...