NRK Meny
Normal

– De ansatte nærmest krangler om å jobbe i jula

De ansatte på Sats Elixia i Tromsø vil gjerne jobbe i høytiden. Medlemmene til Handel og Kontor er derimot ikke like fornøyde med de ekstra arbeidstimene i julestria.

Liv Tone Paulsen

Liv Tone Paulsen, senterkoordinator på Sats Elixia Langnes i Tromsø, samler inn billetter til spinningtimen. Paulsen gleder seg over godt besøk også i juletiden.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg husker da jeg var barn, da fikk vi ikke lov til å ringe på hos vennene vår for å leke, og aktivitet i jula var synonymt med å dra på tur med familien, sier Grete Fremnesvik, senterleder på Sats Elixia på Langnes i Tromsø, som står foran en travel tid.

Sats Elixia holder åpent hele jula, gruppetimer og lange åpningstider både første og andre juledag. Det samme gjør konkurrentene. I Tromsø har treningssenteret Stamina satt opp en gruppetime på julaften.

Hør hva kundene og de ansatte på Sats Elixia mener om juleåpent treningssenter:

Liv Tone Paulsen på SatsElixia Langnes i Tromsø melder om fulle gruppetimer og god stemning også i advent og romjul. Bjørn Hansen mener en treningsøkt eller to ikke gjør jula mindre hellig.

Liv Tone Paulsen på Sats Elixia Langnes i Tromsø melder om fulle gruppetimer og god stemning også i advent og romjul. Bjørn Hansen mener en treningsøkt eller to ikke gjør jula mindre hellig.

God stemning

Grete Fremnesvik forteller at julejobbing er populært hos dem. Hennes ansatte nesten krangler om å få jobbe i jula.

– Det er veldig god stemning her i jula, både blant kunder og ansatte. Folk kommer med senkede skuldre og et smil om munnen.

Senterkoordinator Liv Tone Paulsen mener jula er perfekt for litt fysisk aktivitet.

– Mange har det hektisk i hverdagen, men nå står det noen fridager for døren, og en fin mulighet til å være i aktivitet, sier Paulsen.

– Og så smaker julematen ekstra godt etter en treningsøkt, sier Grete Fremnesvik.

Press på handelsstanden

Også handelsbransjen har fått mer å gjøre i julen de siste årene. Søndagsåpne butikker og langåpent er blitt standard i adventstiden.

En undersøkelser blant medlemmene i fagforbundet Handel og Kontor, sier at halvparten av de ansatte ikke jobber frivillig på søndager og kvelder i julestria. Og den type arbeid skal, ifølge informasjonsrådgiver i Handel og Kontor, Inger Helene Vaaten, være basert på frivillighet.

– Vi har skapt et behov som vi egentlig ikke mener det er grunnlag for. Søndags- og kveldsåpent legger selvfølgelig et ekstra press på de ansatte. Også de skal jo ha tid til å få handle inn til jul, sier Vaaten til NRK.

Rundt 15–20 prosent av de ansatte i matvarebransjen, og 20–25 prosent av de ansatte i klesbransjen er organisert hos dem.

– Vi har avdekket tilfeller der ansatte ikke har fått betalt for ekstraarbeidet i jula. De skal jo ha både helge og kveldstillegg ifølge tariff. De forholdene forsøker vi å rydde opp i så fort som mulig, sier Vaaten.