Normal

– Burde ikke vært løst i retten

Stein-Inge Riise er tiltalt for brudd på kulturminneloven etter å ha fikset opp en bygning i Hamningberg, helt øst i Finnmark. Til sammen har han investert 25 millioner kroner i oppussingen.

Svein-Inge Riise

Finnmark fylkeskommune og Båtsfjord kommune politianmeldte Riise (t.h.) for brudd på plan- og bygningsloven og kulturminneloven.

Foto: Aslak Ballari / NRK

Onsdag startet rettssaken mot Stein-Inge Riise i Øst-Finnmark tingrett.

Riise jobbet frem til 2011 med å pusse opp gammel bygningsmasse i hjembygda Hamningberg, og har til sammen investert 25 millioner kroner i dette prosjektet.

Hamningberg er et av få steder i Finnmark, hvor ikke det meste av bygningsmassen ble brent under andre verdenskrig. Derfor gjelder det strenge vernebestemmelser for området.

Erkjenner ikke straffskyld

Stein Inge Riise har brukt 20 millioner av egen lomme for å stoppe forfallet i Hamningberg

Stein Inge Riise har brukt 20 millioner av egen lomme for å stoppe forfallet i Hamningberg

Foto: NRK

Striden i retten står om Riise og hans selskap hadde de nødvendige tillatelsene til å gjennomføre arbeidet på bygningene. Selv mener han konflikten burde vært løst utenfor rettssalen.

– Jeg mener at man burde ha prøvd å løse denne saken i forkant. Da kunne vi også opprettholdt driften av anlegget. Det er investert så mye og betyr så mye for hele Varangerområdet Man må sette seg til bordet å se om det er mulig å løse en slik sak uten å gå videre i retten, uttaler Riise til NRK.

Riise mener selv han hadde fått de nødvendige tillatelsene for å gjennomføre arbeidet. Det var ikke Finnmark fylkeskommune og Båtsfjord kommune enige i. De politianmeldte han for brudd på plan- og bygningsloven og kulturminneloven.

Dette står Riise nå tiltalt for i retten, men han erkjenner ikke straffskyld for noen av punktene .

Strenge vernebestemmelser

Stein-Inge Riise og hans advokat Christian Hanssen.

Stein-Inge Riise og hans advokat Christian Hanssen. Riise mener selv han hadde fått de nødvendige tillatelsene for å gjennomføre arbeidet.

Foto: Aslak Ballari

Og aktor Jens Bernhard Herstad kommenterer Riises ønske om en løsning utenfor rettssalen slik:

– Når det gjelder hvor denne saken skal løses praktisk er det en sak mellom de impliserte partene. Men når vi får inn en anmeldelse må vi ta stilling til den. Og i dette tilfellet er det tatt ut en tiltale, sier han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Hamningberg» i nytt vindu