NRK Meny
Normal

– Bra at flere er skeptiske til konsekvensutredning

Leder i Troms Ap er fornøyd med at flere fylkeslag i Arbeiderpartiet, som før har stemt ja til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja kan være i ferd med å ombestemme seg – og stemme nei.

Konsekvensutredning om petroleumsvirksomhet

Politisk dragkamp om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: MARGARET HENNIE NILSEN

NRK har ringt alle fylkeslagene i landets største parti. Ti har vedtak som sier tydelig ja til konsekvensutredning i nord. Men blant disse varsler flere omkamp. Skjer det, er det ikke flertall på Stortinget for å konsekvensutrede oljeboring i de omstridte havområdene i Nord-Norge.

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth

Fylkesrådsleder i Troms og leder i Troms Ap, Cecilie Myrseth.

Foto: NRK

Leder i Troms Ap, Cecilie Myrseth vil likevel ikke forskuttere andre fylkespartis vedtak når det gjelder konsekvensutredning. Likevel synes hun nyheten som ble presentert i Dagsrevyen tirsdag er bra.

– Konsekvensutredning er ikke et folkekrav verken i nord eller sør, og jeg synes det er bra at flere er skeptiske, sier Myrseth.

Vil hente inn kunnskap

På grasroten i Arbeiderpartiet har det vært flertall for å innhente kunnskap om oljeboring i nord. Nå varsler Aps fylkeslag i Hedmark, Nord-Trøndelag, Vest-Agder og Hordaland omkamp om konsekvensutredning.

– Det er en del usikkerhet i denne saken, så jeg vil ikke forskuttere vedtaket vårt. Per nå kan vi ikke utelukke det, sier fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen i Hedmark Ap til NRK.

Ap-nestleder Hadia Tajik leder arbeidet med å meisle ut nytt partiprogram – hun representerer oljefylket Rogaland, men vil ikke si hva hun mener om konsekvensutredning i nord.

Troms Arbeiderparti stemte nei til konsekvensutredning

Her sier Troms Ap nei til konsekvensutredning.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Vi kommer til å legge fram et forslag fra programkomiteen tidlig i februar. Der kommer all ny politikk til å bli presentert, inkludert det som handler om Lofoten, Vesterålen og Senja.

Flere av fylkeslederne tror ikke løsingen for partiet er ja eller nei. I Rogaland tror den lokale Ap-lederen på et kompromiss.

Fylkeslaget i Finnmark har nylig sagt nei til konsekvensutredning, mens Nordland Ap sier ja.

Leder i Troms Ap, Cecilie Myrseth utelukker heller ikke at det på landsmøtet til Arbeiderpartiet i april ender med et kompromiss angående konsekvensutredning.