– Boligbygging er den største utfordringen vi har

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen fra Høyre mener de er i ferd med å gjenreise den sosiale boligbyggingen i Tromsø. Gruppeleder for SV, Gunhild Johansen sier det må satses enda mer.

Bygging Strandkanten Tromsø
Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Johansen mener det ikke er rettferdig at mange mennesker blir utenfor boligmarkedet rett og slett fordi inngangsbilletten er for dyr.

– Jeg tror dette er en av de aller største utfordringene vi som politikere i Tromsø har nå, og vi er nødt til å finne løsninger på det, sier Johansen til NRK.

Gunhild Johansen, gruppeleiar Tromsø SV

Gunhild Johansen, som er gruppeleder for Tromsø SV mener at behovet for boligbygging er akutt.

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

I dag er startlånsordningen det mest sentrale for å hjelpe unge boligkjøpere, men i år strekker ikke pengene til. De 100 millionene kommunale kronene er oppbrukt.

– Det sier mye om at mange står i kø for å komme inn på boligmarkedet, men det sier også noe om at kommunen ikke bruker alle mulighetene man har til å hjelpe folk inn på markedet. Dette skulle vært grepet fatt i for lenge siden.

NRK har fortalt at Tromsø kommune vil at det ska bygges 900 boliger i året de neste 25 årene for å mette behovet og for å få boligprisene ned.

– Kommunen øker presset

Øyvind Hilmarsen forteller at det er satt av 132 millioner kroner for å kjøpe boliger i det private markedet, som kommunen skal leie ut til de aller mest vanskeligstilte på boligmarkedet.

Øyvind Hilmarsen

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener at kommunen kan kjøpe 260 boliger de neste fire årene.

Foto: NRK

– Det er en historisk satsing på å skaffe utleie boliger, sier byrådslederen.

Gruppelederen for SV mener at kommunens plan om å kjøpe boliger i det private markedet vil hjelpe litt, men skulle helst sett at kommunen satte i gang egen boligbygging.

– Kommunen øker presset med å kjøpe leiligheter når det står masse folk i kø for å kjøpe boliger, sier Gunhild Johansen.

Øyvind Hilmarsen legger til at kommunen også har satt av betydelige summer for å bygge boliger til funksjonshemmede og andre.

Hør hele debatten her:

– Kan kjøpe 260 boliger

Han mener at det som er viktig er at kommunen har fått denne posten inn på budsjettet.

– Det gjør at vi kan kjøpe omtrent 260 boliger de neste fire årene, noe som igjen hjelper prosjektene som er under planlegging.

Gunhild Johansen er fornøyd med at dette skjer, men mener at 260 boliger er for lite.

– Behovet er akutt. Det står 250 personer i boligkø, personer som kommunen er pliktige til å gi boliger.