Hopp til innhold

– Benådingen gjelder ikke Arktis

Dumaen i Russland har nettopp formelt vedtatt benådingen som inkluderer de 30 Greenpeace-aktivistene. Aktivistene er lettet, men advarer om at Arktis fortsatt ikke er beskyttet.

Aktivister

Denne bildemontasjen fra Twitter viser noen av de 30 aktivistene som nå er benådet, etter å ha sittet to måneder i fengsel i Russland.

Foto: Montasje: Greenpeace

– Vi er lettet over at vi nå endelig får en slutt på denne absurde saken, men samtidig er det ikke grunn til å feire. De 30 har tilbrakt to måneder i fengsel for en forbrytelse de ikke har begått, og de burde aldri blitt anklaget i utgangspunktet, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge i en mail til NRK.

Han understreker likevel at det er en fantastisk julegave for aktivistenes nærmeste, hele Greenpeace og alle deres støttespillere som har kjempet for dette at de nå forhåpentligvis snart får reise hjem.

– Da kan vi sammen fortsette kampen for en grønnere og fredeligere verden, sier Gulowsen.

– Kampen er ikke over

Putins forslag om benåding, som skulle behandles av Dumaen i forbindelse med 20-årsjubileet for Russlands grunnlov, inkluderte først ikke de 30 Greenpeace-aktivistene. Men etter en mindre endring i Dumaen i går kveld ble også Greenpeace-aktivistene inkludert.

I ettermiddag var den endelige voteringen i det russiske parlamentet, og de vedtok benådingen formelt.

Greenpeace-aktivistene selv uttrykker lettelse over at saken nå blir løst, men advarer samtidig mot at benådingen ikke gjelder Arktis.

– Jeg er lettet, og ser fram til å kunne fortsette livet mitt. Jeg vil fortsette å kjempe for å redde Arktis, og jeg er mer overbevist om saken enn noensinne. Den kampen er ikke over ennå, den har bare så vidt begynt, sier Alexandra Harris, en av de 30 Greenpeace-aktivistene.

Greenpeace

26 av de 30 Greenpeace-aktivistene som har vært fengslet i Russland. De håper nå at de kan få komme hjem til jul.

Foto: HANDOUT / Reuters

Uklart når de får reise

De 28 Greenpeace-aktivistene og 2 frilansjournalistene ble arrestert etter en miljøprotest mot oljeboring i Arktis. De ble først siktet for piratvirksomhet, før anklagen ble endret til pøbelvirksomhet.

Det er ennå ikke klart når de 30 kan forlate Russland, ettersom de må få visum og andre nødvendige papirer først.

Også Havrettsdomstolen ITLOS har beordret at de 30 skal få reise hjem og at skipet Arctic Sunrise, som fortsatt ligger i arrest i Murmansk, skal frigis.

Anne Mie Jensen

Det er ennå uvisst når danske Anne Mie Jensen og resten av aktivistene får reise hjem.

Foto: VLADIMIR BARYSHEV / Afp

Flere nyheter fra Troms og Finnmark