NRK Meny
Normal

– Befolkningen hadde ingen sjans til å følge oppfordringen om motstand

Kronprins Olav oppfordret Finnmarks befolkning til å gjøre motstand mot tvangsevakueringen. – Det hadde de jo ingen mulighet til, sier historier Anders O. Hauglid.

Anders O. Hauglid

Historiker Anders O. Hauglid mener oppfordringen om å gjøre motstand kom fordi de norske myndigheter i London ikke skjønte alvoret.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

I NRK2's helaften fredag kveld om tvangsevakueringen og brenningen av Nord-Troms og Finnmark fortalte Hauglid at kronprins Olav fra sin plass i London den 30. november 1944 oppfordret befolkningen til å gjøre motstand.

– Men da var jo storparten av tvangsevakueringen gjennomført og oppfordringen var vel heller nesten som salt i såret til en hardt prøvet befolkning, sier Hauglid.

Vadsø i ruiner 2. verdenskrig

Vadsø i ruiner etter at tyskerne brente byen.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Skjønte ikke alvoret

Historikeren mener verken kronprins Olav, som da var forsvarssjef, eller resten av London-regjeringen ikke skjønte alvoret i situasjonen i landsdelen.

– Befolkningen følte seg jo på mange vis lurt fordi det kom ikke hjelp soom lovet. Hva var vel et bergkompani med 220 mann og en militærmisjon, sier Hauglid.

Daværende kronprins Olav

Daværende kronprins Olav

Foto: Per Bratland

Ikke god tone å kritisere

Men å kritisere myndighetene i London har ikke vært like enkelt.

– Det har ofte vist seg at det å kritiskere beslutninger og utsagn fra London-regjeringen ikke alltid har vært god tone, sier Hauglid. Han forteller at det har han blitt kritisert for flere ganger.

– Men man kan jo spørre seg om de faktisk hadde godt nok grunnlag for å gjøre det de gjorde og si det de sa, sier Hauglid.

Han forteller at etter oppfordringen om motstand kom fram til den hardt prøvede landsdelen, så ble det gitt tilbakemelding til London om hvordan situasjonen egentlig var.