NRK Meny
Normal

– Ba om varsling i overgrepssak mot barn

Statsadvokat ba politiet varsle om at en lærerstudent var dømt for overgrep mot barn. Det ble ikke gjort.

Aktor Torstein Lindquister

Statsadvokat Torstein Lindquister ba om varsling slik at lærerstudent ikke skulle komme ut i praksis.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Studenten er nå ferdig med tredje året på lærerstudiet ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. I den perioden har han hatt praksis på flere barne – og ungdomsskoler i Tromsø kommune.

UiT ble kjent med saken etter et anonymt tips tirsdag. Studenten er suspendert fra universitetet.

– Jeg ga politiadvokat Are Meedby i Vestfinnmark politidistrikt beskjed om at her må man varsle slik at den overgrepsdømte lærerstudenten ikke kommer ut i praksis, sier statsadvokat Torstein Lindquister til NRK. Han var påtalemyndighet i ankesaken mot den dømte i Hålogaland lagmannsrett.

Ankesak forkastet

Mannen i 20-årene fra Finnmark ble i 2014 dømt i Alta tingrett til 4 år og 2 måneders fengsel for seksuelle overgrep mot ei da 13-år gammel jente. Siste overgrep skal ha skjedd i 2012, etter at den tiltalte var begynt på lærerstudiet i Tromsø.

Are Meedbye

Politiadvokat Are Meedby bekrefter at han ble spurt om varsling i overgrepssaken.

Foto: Jon Are Nilsen / NRK

Saken ble anket til lagmannsretten, som opprettholdt straffeutmålingen. Den tiltalte har anket saken til Høyesterett, men der er saken forkastet, sier den overgrepsdømtes advokat, Arild Holden.

Varslet ikke

Politiadvokat Are Meedby i Vestfinnmark politidistrikt bekrefter overfor NRK at han ble spurt om varsling i overgrepssaken.

– Statsadvokaten har bedt politiet vurdere om det er grunnlag for å varsle i denne saken. Det må gjøres i henhold til den nye politiregisterloven slik at det er en tung materie man må inn i, og noen ganger tar ting litt tid.

Det sier politiadvokat Are Meedby til NRK. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Vi må stole på politiattesten

Byråd for utdanning i Tromsø, Anna Amdal Fyhn forteller at overgrepsdømte hadde gyldig politiattest i perioden han var i praksis i kommunen.

Anna Amdal Fyhn

Byråd for utdanning i Tromsø kommune, Anna Amdal Fyhn.

Foto: NRK

– Dommen var ikke rettskraftig da han søkte om politiattest, og det er vel det som er hele poenget. Etter hva jeg har forstått hadde vedkommende gyldig politiattest, og den skulle fornyes nå snart. Attestene må fornyes hvert tredje år, sier hun til NRK.

Byråden mener man godt kan sette spørsmålstegn ved hvorfor det ikke har kommet beskjed mellom instansene her.

– Vi må stole på attesten. Vi har ikke så mange andre muligheter. Det er vår sikkerhet på de vi ansetter i vårt system, blant annet skoler og barnehager.

Anna Amdal Fyhn mener at hvis det er noe kan eller må endres, må myndighetene så raskt som mulig se på det.