– Ansatte som kom på jobb ga oss tommel opp

I tre timer blokkerte bøndene for lastebilene med matvarer. Etter aksjonen føler de at de oppnådde det de ville.

Asgeir Slåttnes

Leder Asgeir Slåttnes i Troms Bondelag mener de fikk oppnådd det de ville.

Foto: Fabian Amundsen Ubeda / NRK

– Vi ønsket å ha aksjonen såpass lenge at vi skulle få den mediedekningen vi ønsket og sette søkelyset på saken. Poenget vårt var ikke nødvendigvis å tømme butikkene for matvarer, men å få fokus på saken, sier leder Asgeir Slåttnes i Troms Bondelag.

Klokken ni fredag var den nasjonale aksjonen over etter tre timer.

– Det er for å vise hvor avhengig samfunnet er av at det leveres mat hele tiden, sa Slåttnes til NRK like etter aksjonen hadde startet på fredag.

Det ble brudd i jordbruksforhandlingene på tirsdag, og torsdag var det flere bønder som aksjonerte langs veier og i butikker over hele landet. Fredag tok de det hele ett steg videre ved å fysisk sperre for varebiler som skulle ut til butikkene med varer fra grossistlagrene til Asko, Rema og Coop.

(Artikkelen fortsetter under)

Bondedemo

Selv om demonstrasjonen ikke varte så lenge, er bondelaget fornøyd.

Foto: Fabian Amundsen Ubeda / NRK

Reaksjoner andre steder

Både i Bergen og Vestby har tilsvarende aksjoner skapt reaksjoner fredag. Ved Coop sitt varelager i Bergen ble det ampert, da en sjåfør ikke hadde tid til å bli stoppet av bøndenes aksjon.

– Det var en dansk sjåfør som skulle til Sverige. Han hadde dårlig tid og var ganske hissig. Han kjørte ned alle sperringene våre. Men stort sett blir vi respektert av sjåførene her, forteller leder Bodil Fjelltveit i Bergen Bondelag.

I Follo avbrøt politiet en aksjon ved Asko på Vestby. De mente aksjonen var ulovlig siden bøndene ikke hadde søkt om tillatelse. Etter kort tid fikk de likevel fortsette aksjonen.

Tommel opp fra ansatte

I Tromsø forteller Slåttnes at aksjonen har gått rolig for seg.

– Vi har møtt veldig stor forståelse, og vi har spesielt hatt en veldig god dialog med lederen på lageret her. De har full forståelse med det vi holder på med. Dessuten har vi samme mål, nemlig å få norske matvarer ut i butikken, sier Slåttnes.

Han forteller at arbeidere som har kommet på jobb har gitt dem både tommel opp og meldinger om å stå på. Slåttnes er godt fornøyd med hva de fikk oppnådd med aksjonen.

– Vi har hatt veldig god mediedekning, spesielt her ved Coop på Langnes. Så vi er fornøyde, sier han.