Hopp til innhold

– Am I willing to die today? Er jeg villig til å dø i dag?

Det spørsmålet bør stilles på enda flere språk og av alle som skal på fjelltur om vinteren, mener akuttlege i Troms. De siste årene har flere utenlandske skiturister mistet livet.

Turister på ski i Lyngen

En gruppe utenlandske skiturister på tur i Lyngen. Disse velger å ha med seg en lokalkjent fjellfører.

Foto: Pål Hansen / NRK

Lege Mads Gilbert er på vei om bord i ambulansehelikopteret fra Tromsø som starter opp for nok en utrykning.

Bare de siste ukene har det vært minst fem hendelser i Troms hvor utenlandske skiturister har vært involvert i skred, blant annet i Lyngen. Heldigvis har ingen liv gått tapt.

Laster Twitter-innhold

Den erfarne legen, med lang fartstid fra ambulanseoppdrag i nord, tror en del av den økte turisttrafikken fører til ekstra risiko for ulykker.

Mads Gilbert

– Ingen topp er verdt å dø for, sier lege Mads Gilbert.

Foto: NRK

– Det er fordi de ikke kjenner det lokale terrenget og ikke har nok lokalkunnskap som er helt avgjørende for å gjøre trygge rutevalg. Snøras dreper. Men ingen topp er verdt å dø for, og vil du ikke bli tatt av snøskred er det verdt å stille deg selv spørsmålet: Er jeg villig til å dø i dag?

– Sjekk varsom.no

Nå starter påsken og i store deler av den norske fjellheimen er snøskredfaren stor.

For øyeblikket er skredfaren størst i deler av Troms og Vest-Finnmark, men det er også uvanlig mye snø i populære utfartsområder sør i landet.

I høyfjellet i Nordland, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Sogn og Fjordane er det onsdag og torsdag meldt faregrad 3 – betydelig skredfare.

– Det er stor skredfare, så man bør sjekke varsom.no før man legger ut på topptur eller går i skredfarlig terreng, skriver Den Norske Turistforening i sin føremelding for Jotunheimen.

Røde Kors forbereder seg på det de tror blir en travel påske. Bare de første tre dagene av påskeferien bisto Røde Kors Hjelpekorps 237 skadde. Det er over tre ganger så mange skadde sammenlignet med i fjor.

Laster Twitter-innhold

Vanskelig å nå fram

I Lyngen sjekker fjellfører og lokalpolitiker Mikal Nerberg sikkerhetsutstyret. Han skal på tur med ti sveitsiske skiturister. Nerberg sier utfordringa er å nå fram til de som ikke deltar på organiserte turer.

– Man kan aldri få ut nok informasjon. Vi har kjørt en kampanje mot overnattingsbedrifter og også mot dem som driver med privat overnatting, for eksempel gjennom Airbnb, med at de skal gjøre gjestene oppmerksomme på hvor de finner informasjon om snøskred og hvordan de skal varsle.

Reiselivet har tatt sin del av ansvaret. Det er her initiativet kommer fra, til blant annet å merke utmarksparkeringene med informasjon om skredfare.

Mikael Nerberg

Fjellfører Mikal Nerberg sier det er en utfordring å nå fram til turister som ikke deltar på organiserte turer.

Foto: Pål Hansen / NRK

Unik natur

For Andras Bertch fra Sveits er det flere ting som gjør at han velger Norge og Troms som reisemål når han skal stå på ski.

– Kombinasjonen av fjordene, havet og fjellene er unikt, derfor er jeg her.

At han har valgt en organisert tur er ikke tilfeldig.

– Skal du dra opp i fjellet må du være klar over risikoen. Hvis ikke er det bare å holde seg hjemme. Vi føler oss trygge med dyktige guider, sier han.

Andreas Brecht

Andreas Bertch fra Sveits mener man like godt kan holde seg hjemme hvis man ikke er klar over risikoen.

Foto: Pål Hansen / NRK

Lyngen og Troms er landets mest populære område for toppturer og nå skal turistnæringa skjerpe informasjonen til utenlandske skiturister

Chris Hudson

Direktør Chris Hudson i Visit Tromsø vil ha ut mer informasjon til turistene som skal ut i naturen.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Vi må egentlig bare sikre at de som kommer hit får informasjon, sier direktør i Visit Tromsø, Chris Hudson, som for eksempel å få satt opp skilt på flyplassen.