Normal

– Alle som er seksuelt aktive burde teste seg jevnlig

Det er en økning i kvinner som tester positivt for klamydia. Det viser tall fra Sosialmedisinsk senter i Tromsø.

Klamydiatesting

Medisinstudent Mariann Mathiassen (t.h) mener alle bør teste seg for Klamydia. Her sammen med (f.v.) Anne Lill Aasan, Kjell Gunnar Vangen, Trym Thune Flygel og Marie Grundt-Ileby.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

– Jeg mener alle som er seksuelt aktive burde teste seg jevnlig. Det er ikke alle som får symptomer på Klamydia, de fleste får ikke det. Så da må man teste seg, sier medisinstudent Mariann Mathiassen ved Universitetet i Tromsø.

Hun testet seg for kjønnssykdommen torsdag, da alle studenter ved UiT fikk tilbud om gratis klamydiatest på Campus i regi av Sosialmedisinsk senter.

– Jeg er ikke bekymret for meg selv, men jeg er bekymret for Tromsøs befolkning. Det er utrolig mange i Tromsø med Klamydia, så jeg oppfordrer alle til å teste seg, sier Mathiassen.

Klamydia testing

Når du skal ta en test, får du dette utlevert.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

187 testet positivt

Klamydia, også kalt Chlamydia Trachomatis, er den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge. I fjor var det over 1500 personer som lot seg teste ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø. Av disse testet 187 personer positivt.

Å få svar på testen tar 1–2 uker. Ifølge Trym Thune Flygel ved Medisinernes seksualopplysning er studentene flinke til å teste seg.

– Vi opplever ganske stor pågang her. Dette er tredje året på rad vi tilbyr testing på Campus. I fjor testet over 150 personer seg her på én dag, sier Thune Flygel.

klamydiatesting gjennomføring

Slik foregår en klamydiatesting.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

Flere kvinner med Klamydia

Fra 2013 til 2014 har det vært en markant økning i andelen positive prøver blant kvinner. Helsesøster Anne- Lill Aasan ved Sosialmedisinsk senter forteller hvordan det sykdommen behandles.

– Først får man behandling i en uke med Doxylin-tabletter, og da er det viktig at man ikke har ubeskyttet sex i tiden man går på behandling og i en periode etterpå. Og så må man ta en ettertest for å forsikre seg om at man er ferdigbehandlet, sier Aasan.