Hopp til innhold

– Alle bør gjøre noe for ikke å bli hjertesyk

De fleste av oss har mer eller mindre anlegg for hjerte- og karsykdommer, skal en tro forsker Laila Arnesdatter Hopstock.

Laila Arnesdatter Hopstock

Laila Arnesdatter Hopstock ved UiT mener alle bør gjøre sitt for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Foto: Elisabeth Øvreberg / UiT

– Alle tenker at vi enten er syke eller friske, ikke at vi befinner oss i et kontinuum, altså at vi kan være på vei fra frisk til syk, hele tiden. Forebygging av hjerte- og karsykdommer er viktig for alle, sier Laila Arnesdatter Hopstock, førsteamanuensis ved Institutt for helse- og omsorgsfag ved UiT Norges arktiske universitet.

På temakvelden Hjertekveld, et samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelse og UiT, prater Hopstock om at vi ikke har hjerte til å sitte på rumpa. Hun mener det er viktig for alle og enhver å tenke på hvordan du skal ta best mulig vare på hjertet ditt.

– Alle som har levd litt, spist litt og drukket litt har noen avleiringer i blodkarene som kan bli hjerte- og karsykdommer. Lever du et friskt liv, ikke røyker du, er aktiv og spiser sunt skal du ikke nødvendigvis går rundt å bekymre deg for hjertesykdom, men forebygging er smart for alle, sier hun.

Ifølge Folkehelseinstituttet har dødeligheten av hjerte- og karsykdommer gått ned i Norge de siste årene. Også antallet hjerteoperasjoner har gått ned de siste årene, mye på grunn av bedre medisiner og alternative behandlinger. For tall fra Levekårsundersøkelsen viser samtidig at antallet nordmenn med hjerte- og karsykdommer ikke har gått nevneverdig ned de siste årene.

– Noen hjertesykdommer er medfødt, andre er arvelige, men sunn livsstil hjelper for alle. Fysisk aktivitet er kanskje det viktigste, sier Hopstock.

Enkelt, men ikke like greit?

Rådene for å ta vare på hjertet ditt er enkelt, men kanskje ikke like lett å gjennomføre for alle.

– Det handler om å være aktiv. Vi vet en del om hvor viktig det er for helsa vår generelt, og hvor viktig det er for å unngå hjerte- og karsykdommer, sier Hopstock.

Helsedirektoratet anbefaler at alle voksne bør være i bevegelse minst en halvtime hver dag. Barn og unge bør være i aktivitet minst 60 minutter daglig.

– Da er det snakk om aktivitet som gjør deg andpusten og svett. Hva som gjør hver enkelt av oss svett og andpusten varierer. Det gjelder å finne deg en aktivitet du kan få til i hverdagen, sier hun.

– Det gjelder å starte i det små. Den største effekten vil de som er inaktive få. Vi ser størst endring i fysisk form hos dem som går fra ingen til litt aktivitet, sier hun.

Også stumping av røyken viser seg å ha sto innvirkning på tilstanden til hjertet ditt, ifølge Hopstock.

– Via Tromsøundersøkelsen har vi sett stor effekt av å kutte røyken.

Folk i rosa thights løper MSM

En halvtimes fysisk aktivitet hver dag er gull verdt for hjertet ditt. Kanskje kan deltakelse i Midnight Sun Marathon være motivasjon for å få deg ut av sofaen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark