Hopp til innhold

– Aker skaper selv ulønnsomhet

– Fiskeindustrien på land er ikke så ulønnsom som Aker Seafoods skal ha det til, mener leder i Finnmark Venste, Terje Soløy.

Røkke-tråler

Ettersom Aker Seafoods handler med egne datterselskaper, flytter de profitten dit det passer dem, mener leder av Venstre i Finnmark, Terje Soløy.

Foto: Brennpunkt / NRK

Venstrelederen mener profitten styres til de anleggene Aker vil skal gå med overskudd.

– Siden Aker selv kontrollerer mengden fisk som tilføres hvert enkelt anlegg, og styrer fordelingen av landingen så styrer de også hvilke anlegg som er lønnsomme – og hvilke som ikke får nok fisk til å drive lønnsomt, sier Soløy.

Fiskeridepartementet har varslet innstramming i leveringsforpliktelsene overfor Aker Seafoods.

– Styrer lønnsomheten

Gjennom datterselskapet Norway Seafoods kontrollerer Aker fiskemottak blant annet i Båtsjord, Mehamn og Hammerfest i Finnmark – samt i Melbu og Stamsund i Nordland.

Selskapet selv hevder at de ikke kan drive alle landanleggene lønnsomt, men det har Terje Soløy fra Finnmark Venstre liten tro på.

– Man ser jo at konsernet i sin helhet er lønnsomt – men den lønnsomheten ser vi igjen i fangst- og salgsleddet, sier han.

Støttes av professor

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Soløy får støtte av professor ved fiskerihøgskolen ved Universitetet i Tromsø, Torbjørn Trondsen.

– Grunnen til at Aker fikk trålkonsesjonen var jo at de skulle forsyne landanleggene, derfor er kvotene er sterkt knyttet til fiskemottakene. Men utviklingen har jo heller gått i den retning at man tar ut profitten i selve fangstleddet, sier Trondsen.

Rigid regelverk, mener Frp

Aker Seafoods på Melbu

Aker Seafoods anlegg på Melbu.

Fremskrittspartiets fiskeripolitiske talsmann, Harald Tom Nesvik, er imot forslaget som ble sendt ut på høring fra regjeringen tirsdag – om innstramming av leveringsplikten for torsketrålerne.

Et slikt forslag vil ikke virke etter intensjonen, mener Nesvik.

– Man glemmer å ta innover seg at det er markedet som setter vilkår for prisnivå og hvor konkurransedyktige Norge vil være, mener Nesvik.

Nesvik mener man heller må løse opp det han kaller for et rigid regelverk, og heller se på hele regioner framfor ned på detaljnivå.

– Kan svekke industrien ytterligere

Administrerende direktør Thomas Farstad i Norway Seafoods mener selskapet
kan få direkte tap på grunn av et dårlig marked.

– Dersom vi skal kjøpe all denne fisken trenger vi kapital. Vi vil også få en plikt til å bearbeide råstoffet og få det ut til et marked. Som det er i dag med et Europa i finanskrise vil filetindustrien kunne svekkes ytterligere dersom ikke regjeringen også kommer med penger for å kjøpe fisken, og tiltak på markedssiden, sier Farstad.

Harald Tom Nesvik fra Frp synes rederiene som sliter med leveringsplikten må kunne kjøpe seg ut, for å kunne effektivisere driften – og forstår reaksjonene fra næringa.

– Farstad har på mange måter rett. Når man pålegger et bruk å kjøpe fisk går vi i feil retning, avslutter Nesvik.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark