NRK Meny
Normal

– Å si at måker er mannevonde kan føre til ulovlige handlinger

– Når de i større grad enn før må leve på avfall og dette fører til konflikter med folk, er det viktig å minne om årsaken til måkenes forflytning, at dette er menneskeskapt og noe vi ikke kan klandre måkene for.

Måse

Måkene er et omtalt og hett tema i Sommer-Norge. Men bør de beskyttes av media? Det mener NOAH.

Foto: Petter Strøm / NRK

Siri Martinsen, Noah

Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen.

Foto: Siri Martinsen / NOAH

Det skriver organisasjonen NOAH – for dyrs rettigheter i en melding til media. De etterspør om ikke pressens etiske normer, Vær varsom-plakaten, også kan gjelde for dyr.

– Det skal ofte så lite til for at allerede utsatte dyr blir gjenstand for hat og mishandling, og samtidig så lite til for å snu en trend der det nærmest er blitt moderne å hate måker, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen til NRK.

Måker er blant artene som er mest utsatt for hets, mishandling og ulovlig dreping, forteller NOAH-lederen.

– Beskrivelse av måker som «mannevonde» og «aggressive», og fremstilling av måker som en plage og trussel kan være med på å forsterke hetsen, som igjen kan føre til ulovlige handlinger, mener Martinsen.

– Må respektere alle

Steinulf Henriksen

Leder i Nord-Norsk Redaktørforening, Steinulf Henriksen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Leder i Nord-Norsk Redaktørforening, Steinulf Henriksen, sier avisene ikke driver med hets eller nedsettende omtale av måke som art, men at det er en del lesere som er plaget med måken.

– Jeg har ikke registrert noen nedsettende omtaler av måken. Noen er jo redd dem, og det må man ha respekt for, sier Henriksen til NRK.

Hans oppfatning er at media omtaler dyr og også måker med nødvendig respekt.

– Alle levende vesener skal omtales med respekt, men at Vær varsom-plakaten også skal omhandle dyr er å dra det litt langt, mener Henriksen, som selv ikke er særlig glad i måker.

– Jeg hater måker som stuper. Jeg har hatt tilfeller der jeg har blitt angrepet av måker og terner, og det er ekstremt ubehagelig. Jeg skjønner at folk er redd for og ikke liker måker, det skjønner jeg kjempegodt, sier han.

Trude Hemmingsen

Trude Hemmingsen (17) fra Tromsø.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

– Kunne godt være foruten

Trude Hemmingsen (17) fra Tromsø synes måkene er veldig irriterende, og ganske frekk.

– De er fine fugler, men jeg kunne godt vært de foruten, sier hun til NRK.

Hun skjønner at måken ofte blir omtalt i negativ forstand, men erkjenner at de kanskje ikke burde det.

– De er jo dyr dem også, akkurat som alle andre, sier Hemmingsen.

Siri Martinsen i NOAH har ikke forståelse for at enkelte misliker fuglearten, og framstiller fuglene på det hun mener er en urealistisk måte.

– Å gå hardt ut mot helt normal og ufarlig atferd er uforståelig for meg. Når måkene flyr lavt, er det fordi de vil skremme bort folk fra ungene sine. De er absolutt ikke farlige, og de går ikke til angrep, bare skinnangrep, sier Martinsen.

– Det er en del av det å være i naturen.