– Å gå rett på krav er ikke starten på et godt samarbeid

Fra Finnmark er kravet at det nye storfylket skal hete Finnmark og ledes fra Vadsø. – Å gå rett på krav er ikke starten på et godt samarbeid, svarer fylkesrådslederen i Troms.

Uenige om navn og hovedsted

Troms og Finnmark er uenige om hvor man skal starte i en sammenslåing.

– Vi må begynne i riktig rekkefølge, og det å gå rett på hva man skal kreve av den andre er ikke starten på et godt samarbeid. Skal man få dette til, må man legge til grunn at man skal samarbeide godt også i tiden som kommer, sier fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap).

Finnmark krever å få fylkesadministrasjonen dersom det blir en sammenslåing med Troms fylke.

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark fylkeskommune håper imidlertid på et regjeringsskifte i høst, slik at vedtaket i Stortinget om sammenslåing kan bli opphevet. Men blir det ett fylke, har Finnmark bestemt seg:

– Vi mener at navnet på den nye regionen må bli «Finnmark», sa Vassvik til NRK tidligere tirsdag.

– Spenstig

Fra ett av regjeringspartiene blir Finnmarks forslag møtt med mer engasjement.

– Jeg synes jo det er spenstig av Finnmark å gå ut med et slikt forslag. Det er sikkert også helt naturlig for Finnmark å gjøre det, sier leder Line Miriam Sandberg i Troms Fremskrittsparti.

Tror ikke på sammenslåing

Nå klamrer både finnmarkspolitikere og andre seg til troen på at høstens valg snur opp ned på reformvedtaket, og at fylkene i nord består som i dag.

– Stortinget har talt, flertallet har bestemt, og det synes jeg man skal ha respekt for, sier Sandberg.

Hun er overbevist om at de to fylkene blir til ett. Like sikker er ikke Cecilie Myrseth.

– Jeg tror ingen tror med hånda på hjertet at det kommer til å bli en sammenslåing mellom Troms og Finnmark. Men jeg ser fremdeles at det ligger veldig mange spennende muligheter i en sånn stor region, sier hun.