Hopp til innhold

– 12 000 kroner i måneden er sjokkerende

Utleieprisene i Tromsø stiger og stiger. Studenter på boligjakt risikerer å bruke store deler av studielånet på å bo.

Høye leiepriser

Noen av leieprisene på boligmarkedet i Tromsø er altfor høye for en student.

Foto: Petter Strøm / NRK

En leilighet på 36 kvadratmeter for 12 000 kroner i måneden, et soverom på 10 kvadratmeter i bofellesskap for 7 000 kroner i måneden, eller en sengeplass for 350 kroner natta. Det er noen av summene du risikerer å måtte ut med, dersom du skal leie tak over hodet i Tromsø.

– Jeg synes noen av prisene er sjokkerende høye. Studentene har ikke råd til å overleve på studielånet alene med slike priser. Selvfølgelig er det mulig å betale, men da må du jobbe ved siden av. Det går ut over både skolearbeid og det sosiale livet, sier Aurora Meland, leder for studentparlamentet ved UiT-Norges arktiske universitet.

Meland

Aurora Meland, leder for studentparlamentet ved UiT-Norges arktiske universitet.

Foto: Olga Shavrina / UiT

Leieprisene øker stadig

De siste årene har leieprisene i Tromsø økt jevnt og trutt. Ifølge tall fra SSB ligger snittprisen på en ettroms leilighet på 30 kvadratmeter i byen på drøye 6 200 kroner. I 2012 hva prisen for den samme leiligheten på drøye 5 000 kroner.

Men prisene på Finn.no tyder altså på at snittprisen ikke er gjeldende i alle tilfeller.

– Det har vært mye press på leiemarkedet i Tromsø de siste årene. Utleierne har ikke noe problem med å få leid ut boligene sine, det fører nok til økningen i priser, sier kommunikasjonssjef i Norges arktiske studentsamskipnad, Lena Fjellvang, til NRK.

– Det er mulig å prute

Bartholdsen

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen / Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har i flere år argumentert for flere studentboliger, blant annet fordi mengden av studenter på leiemarkedet bidrar til å presse opp leieprisene.

– Og det er kun et fåtall som har råd til å kjøpe bolig når de er studenter, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Han mener det likevel er mulig for studenter å leie på det private markedet uten å tømme sparegrisen.

– Det beste rådet er å se på mulighetene for å gå sammen med noen andre. En annen idé er å se etter bolig litt utenfor sentrum, sier Bartholdsen.

Er det mulig å prute?

– Selvfølgelig! Du skal ikke ta prisene for gitt. Argumenter gjerne for hvorfor du er attraktiv som leietaker, for eksempel ved at du kan flytte inn på kort varsel, og at du er en betalingssikker og forutsigbar leietaker.

Bartholdsen mener også at folk som har kjøpt seg egen bolig, bør vurdere å leie ut til studenter. Samtidig oppfordrer han til å ta en leie som er overkommelig for studentene.

Lena Fjellvang i Norges arktiske studentsamskipnad håper også utleierne kan ta hensyn til studentenes økonomiske situasjon.

– Jeg håper folk kan ha i bakhodet at studenter ikke har så mye å rutte med, og at de legger seg på et prisnivå som er overkommelig.