Hopp til innhold

– Uenighet om sjakkpengene

På Stortinget er mange positive til å gi sjakk-OL den nødvendige støtten, men det er fortsatt uenighet om hvem som har rett i saken.

Sjakk-OL

I 2010 spilte verdensmester Magnus Carlsen sjakk mot stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) og Jøran Aulin-Jansson da Stortinget skulle behandle søknaden om økonomisk støtte til sjakk-OL.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Hans Olav Syversen (KrF)

Hans Olav Syversen, leder for finanskomiteen, kan ikke forskuttere hva de vil bestemme seg for neste fredag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Fredag den 13. juni skal finanskomiteen på Stortinget komme med si innstilling til revidert nasjonalbudsjett. Da blir det klart om sjakk-OL får de 15 millionene de trenger for å arrangere mesterskapet eller ikke.

Ledelsen for sjakk-OL hevder at de har havnet i de økonomiske vanskene fordi de ble pålagt å arrangere et world cup-arrangement i 2013 i etterkant av søknaden om penger ble sendt til Kulturdepartementet. Et arrangement som kostet drøye 13 millioner kroner.

Kulturdepartementet hevder at pengene til world cup lå inne i søknaden de fikk.

– Vi må skille snørr og bart her før vi kan ta en avgjørelse. Det er uenighet om sjakk-OL har søkt om pengene for world cup-arrangementet eller ikke. Så det blir viktig for oss å få klarhet i det, sier leder for finanskomiteen, Hans Olav Syversen til NRK.

– Mange er positive

Nylig var representanter for sjakk-OL i Oslo for å informere om stoda. Syversen kan ikke si noe om hva han tror blir utfallet når saken skal vurderes.

– Det er mange som har uttrykt at de har en positiv forståelse for den situasjonen sjakk-OL har havnet opp i. Men jeg kan ikke gi noen konkrete antakelser for hvilken vei Stortinget vil gå, sier han.

– Kjempeutfordring

Hans Olav Karde

Styreleder for sjakk-OL, Hans Olav Karde, mener Stortinget bør se nytten av et godt utført OL.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Styreleder for sjakk-OL, Hans Olav Karde, tolker svaret fra navnebror Syversen positivt. Men han tar likevel ikke seieren på forskudd.

– Får vi nei har vi en kjempeutfordring. Da må vi ta den økonomiske situasjonen opp med våre eiere, sier han.

– Vi har fire-fem kostnadselementer som gjenstår: Bespisning, overnatting, ferdigstilling av lokalene og et tilskuddsfond til de som kommer hit med svak økonomi. Det er poster det er vanskelig å kutte i. I hvert fall hvis du skal kutte 15 millioner kroner, sier Karde.

Holdt budsjettet

Karde er tydelig på at det ikke står noe om world cup i søknaden om penger til Kulturdepartementet fra 2009. Han forteller at dette arrangementet kostet dem 13,6 millioner kroner. I tillegg har rekordmange meldt seg på til sommerens leker, noe som har gitt arrangørene en uforutsett utgift på cirka to millioner kroner.

– Vi søkte OL selv om vi ikke hadde søkt om penger for world cup, i håp om at vi skulle klare å hente inn disse utgiftene, blant annet på sponsing. Slik jeg ser det var kanskje sponsorbudsjettet litt høyt, men vi har fått inn 18 millioner kroner i sponsorpenger, og skal være godt fornøyd med det, sier Karde, som gikk inn som styreleder i fjor.

– Dere sier stadig at dette er et internasjonalt arrangement. Burde det ikke være mulig å få internasjonale sponsorer med på laget?

– Vi har prøvd, og registrerer at det er mage som er ute etter sponsorpenger, og at selskapene ikke gir slipp på pengene sine like lett.

– I tillegg til de 18 millionene i sponsorpenger, har lokal selskaper og institusjoner bidratt med drøy 24 millioner kroner til mesterskapet. Når vi lokalt har samlet inn over 40 millioner, synes jeg Stortinget bør kunne bidra med de pengene vi trenger av dem, avslutter styrelederen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark