NRK Meny
Normal

– Lyder fra fjellet kan være lamaene

I dag skal det leites etter lamaer på Senja. Og lyder fra fjellet kan tyde på at folk har hørt dem.

Lama-mann

Klar for leiting etter de to rømte lamaene, Odd Brede Sommarset. Lamaen i inngjerdinga bak er Reidun som holder ut med lukta av geitebukken.

Foto: Arild Moe / NRK

Selv skal lama-bonde Odd Brede Sommarset sitte på hesteryggen i dag og lede leteaksjonen etter Reidar og Bjarne, to lamaer som ble borte på Senja i helga. Så sender han ut en del speidere med kikkert mens andre skal gå gjennom tett krattskog.

– I går kveld fikk vi melding fra folk som hadde hørt noen rare lyder i fjellet ovafor seg. Det kan ligne på lyder lamaer gjør dersom de vil varsle om andre dyr. Det høres mest ut som ei ørn, forteller Sommarset onsdag morgen.

Lama på rømmen

Reidar og Bjarne, før de rømte.

Foto: Odd Brede Sommarset

Dagens søkeområde blir i området rundt gården i Grasmyrskogen. Så tror lamabonden at dyrene kanskje ikke har krysset elver i omrpådet.

– Er du bekymret for dem?

– Jeg tenker at de har det veldig godt på fjellet. Og nå melder det godt vær. Så det er bare topp for dem!

Likte ikke lukt av geitebukk

De forsvant før helga, Reidar og Bjarne, lamaene på Snyfjellet gård i Grasmyrskogen på Senja. De gikk på et inngjerdet beite sammen med hester oppe mot skogen.

– Jeg tror de mislikte lukta av en geitebukk vi nylig kjøpte, forteller Odd Brede Sommarset.

Sammen med samboeren driver han en gård der de holder på å bygge opp en opplevelsesgård med mange forskjellige eksotiske dyr og fugler. Det ble leita i skogen, både med hester og drone, men mye vind og regn og lauv på trærne gjorde det vanskelig.

Les Lama på rømmen: – Har du sett Reidar (2) og Bjarne (8)?

Lamaene vil klare seg fint i Senjasommeren, mener Odd Brede Sommarset. Han tror de kan ha søkt seg til saueflokker, og at de ihvertfall vil komme til gårds til høsten når sauene hentes hjem.

Til folk som oppdagere lamaene: Lokk de til deg med brødskive! Og bind dem fast i grima de har på seg. De er ikke farlige.