NRK Meny
Normal

– Det har vært en ukultur i partiet

25-åringen som varslet om et upassende forhold til Roger Ingebrigtsen mener det har vært en ukultur i Arbeiderpartiet når hun som ung jente kunne bli utsatt for et alvorlig tillitsbrudd.

Troms Arbeiderparti

25-åringen som varslet om Ingebrigtsen-saken beskriver en ukultur i partiet.

Foto: Håkon Iversen / NRK

– Jeg har fått kritikk for tidspunktet saken ble kjent på. Men når var det et riktig tidspunkt for samfunnet at jeg varslet om mine opplevelser? Jeg mener det var helt riktig å varsle om saken nå, fordi jeg mener Roger Ingebrigtsen ikke kan få tillit som stortingsrepresentant. Det er et tillitsverv han ikke kan bekle, sier den 25 år gamle kvinnen som i forrige uke varslet fra om at hun hadde et upassende seksuelt forhold til Roger Ingebrigtsen til NRK.

Det var fredag forrige uke at daværende statssekretær Ingebrigtsen på Facebook fortalte at han i 2004 innledet et seksuelt forhold til den da 17 år gamle jenta. Ingebrigtsen var den gang 37 år, og forholdet til jenta skal ha vart i to år.

Da forholdet ble innledet var hun elev i den videregående skolen, mens Ingebrigtsen var fylkesråd for utdanning i Troms.

Ingebrigtsen har selv karakterisert forholdet som uakseptabelt i ettertid.

Samme dag som forholdet ble kjent, trakk også Ingebrigtsen seg fra jobben i nærings- og handelsdepartementet og fra sin plass på stortingslista til Troms Arbeiderparti.

Forklarer hvorfor hun varslet

Senere har også Ingebrigtsen trukket seg fra alle lokale verv i Tromsø.

25-åringen har opplevd et stort press etter at saken ble kjent, og sier til NRK at hun nå er sliten.

I dagens utgave av avisa Nordlys forteller hun i et åpent brev om hvorfor hun følte det var nødvendig å varsle fra om saken.

– Jeg kunne ikke tie om de jeg hadde vært utsatt for. Jeg følte et stort ansvar for å si fra, sier hun til NRK.

Hun ønsker å være anonym av hensyn til seg selv, andre varslere og familien sin.

Ukultur i partiet

25-åringen sier hun var klar over at det ville få alvorlige konsekvenser for Roger Ingebrigtsen da hun varslet om saken, og hun var også forberedt på at det ville bli en personlig belastning for henne å varsle.

– Jeg var klar over at det ville bli mye oppmerksomhet, og at det ville bli tøft. Jeg lot være å se på TV de første dagene for å skjerme meg. Jeg har vært heldig og hatt gode venner rundt meg hele tiden. Jeg setter også veldig stor prisen på støtten jeg har fått fra mange, kjente og ukjente, både i og utenfor partiet.

– Er det du opplevde et uttrykk for en ukultur i forholdet mellom AUF og Arbeiderpartiet?

– Jeg vil ikke uttale meg om andre mulige saker og det andre eventuelt har opplevd. Men det er ikke til å komme utenom at har vært en ukultur når en profilert politiker kunne utsette meg for et så alvorlig tillitsbrudd.

Hun har i dag verv i partiet og sier hun kommer til å fortsette med politikk og politisk virksomhet.

– Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal kunne fortsette i Arbeiderpartiet etter at jeg har sagt fra om et alvorlig tillitsbrudd.