NRK Meny
Normal

80 personer fortsatt evakuert

14 dager siden snøskredet i Longyearbyen.

Snøskred i Longyearbyen
Foto: Helge Carlsen / NRK

80 personer i Longyearbyen er fortsatt evakuert som en følge av snøskredet 19. desember. Fjellet Sukkertoppen ble fredag befart med helikopter og lørdag gjør NVE og NGI nye undersøkelser av skredfaren i fjellet.

– Iløpet av helga vil Sysselmannen i samråd med lokalstyret, NVE og NGI, avgjøre om ferdselsforbudet skal opprettholdes eller ikke, opplyser Sysselmannens kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg til NRK.

Blir evakueringen opphevet, vil det fortsatt ta tid før folk kan flytte tilbake til husene sine.

– Husene er i forskjellig forfatning og snøen rundt er veldig kompakt. For å sikre husene og bevare innbo har vi tettet igjen knuste vinduer og åpne dører. Trolig må vi gjøre det etapper og ta et hus i gangen. Samtidig er det en etisk side ved dette og vi må gå frem med stor medfølelse, sier administrasjonssjef i Lokalstyret, Lars Ole Saugnes.

Samtidig har mildværet de siste dagene ført til fare for sørpeskred og flom. NVE og NGI vil lørdag undersøke faren for sørpeskred langs veien til flyplassen i Longyearbyen. Samtidig vil deler av elveløpet i Vannledningsdalen bli gravd opp med gravemaskin for å forebygge mulige flomskader, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

To personer omkom og ti hus ble ødelagt i skredet som rammet Longyearbyen 19. desember.