NRK Meny
Normal

Ordførere fra hele landet i møte med fiskeriministeren om denne lusa

I dag møter representanter for 64 ordførere fra hele Norge fiskeriminister Elisabeth Aspaker. På agendaen er sterkere innsats mot lakselus og villaksens overlevelse.

Lakselus

Bildet viser ryggen på en hannlaks tatt i Altaelva i høst. I dag møter ordførenes representanter fiskeriminister Elisabeth Aspaker, miljøkomiteen og næringskomiteen i Oslo.

Foto: Paul Kristian Olaussen

«Undertegnende ordførere vil be regjeringen om sterkere innsats for å løse utfordringene knyttet til lakselus og de ville laksefiskene.»

Slik begynner «Opprop for villaksen og sjøørreten», som er signert 64 ordførere i Norge. De har organisert seg sammen med blant annet interesseorganisasjonene Norske lakseelver, Norges jeger- og fiskerforbund, Norges naturvernforbund og Natur og ungdom.

I dag møter ordførenes representanter fiskeriminister Elisabeth Aspaker, miljøkomiteen og næringskomiteen i Oslo.

Ronny Berg

Fungerende ordfører i Alta, Ronny Berg (Frp), mener næringa må drive miljøvenlig og bærekraftig.

Foto: Rune Berg

Ønsker å påvirke

– Vi skal møtes for villaksen. Oppdrettsnæringa er viktig, men den må være bærekraftig og miljøvennlig, sier fungerende ordfører i Alta, Ronny Berg.

Han er en av dem som har reist langt for å tale villaksens sak. Han forklarer at i Alta så har det forsvunnet cirka 50.000 oppdrettslaks i løpet av de siste to årene.

Oppdrett

Oppdrett er en av Norges største næringer.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Det er ikke bra for villaksstammen at man har slike rømninger. Derfor må det stilles strengere krav til næringa, sier han.

Han er enig i at oppdrett er viktig for Norge, men at næringen må være miljøvennlig og bærekraftig.

– Det skal lages en stortingsmelding om oppdrettslaks. Da må vi komme på banen og stille krav til luseproblematikken. Jeg er uenig i å øke biomassen før man løser luseproblematikken. Det er slike ting vi ønsker at de skal ta med i stortingsmeldinga.

Gunnar Bragi Guðmundsson

Gunnar Bragi Guðmundsson redegjorde for Cermaqs planer på en konferanse i Alta tirsdag.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Ønsker vekst

Regjeringen ønsker selv fem prosents vekst i oppdrettsnæringa neste år.

I går fortalte regiondirektør i Cermaq, Gunnar Bragi Guðmundsson, at de er lei seg for det som har skjedd i Altafjorden.

På en konferanse i nettopp Alta, sa han at de ønsker selv at næringa skal både vokse og bli bedre i Finnmark.

– Denne næringen har store muligheter for å vokse videre. Det som skal til er at vi har et arealforbruk som er fornuftig, en godkjennelse fra samfunnet vi opererer i, og vi må være flinke til å følge de krav som myndighetene setter til oss, sa Guðmundsson.

Han mener at forståelsen i lokalsamfunnet vil bli større når nærmiljøet ser at næringa er gode nok til å oppfylle de kravene som er satt.

Laster kart, vennligst vent...

Kommuner som har signert oppropet.