NRK Meny
Normal

61 måneder på rad med temperatur over normalen på Svalbard

Det har aldri tidligere vært registrert en så lang periode med høye temperaturer på Svalbard.

Forskere på Svalbard, NINA OG NIVA

I mer enn 5 år har gjennomsnittstemperaturen på Svalbard ligget over normalen. Nå kan vi måle klimaendringene, sier klimaforsker.

Foto: Inta Dimante-Deimantovica/NINA

– Forrige gang det ble registrert en måned med temperatur under normalen, var i november 2010. Det sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen.

Klimaendringene merkes nå

Hans Olav Hygen

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt følger temperaturutviklingen på Svalbard.

Foto: Bård Gudim

– En så lang varmeperiode er et klart tegn på at klimaet er i endring, sier Hygen.

Og dersom en går lenger tilbake i tid, er tendensen ennå tydeligere. Fra år 2000 og fram til i dag, det vil si en periode på 15 år, er det bare registrert 19 måneder med gjennomsnittstemperaturer som ligger under normalen.

– Man skal være forsiktig med å trekke slutninger på bakgrunn av enkelthendelser. Været kan svinge mye, men det vi nå ser, er ingen enkelthendelse. Her snakker vi om endringer i klimaet, sier klimaforskeren.

– På 1970 og 1980-tallet var situasjonen normal, men framover mot 2000-tallet ser vi at bildet blir mer rødt, at det blir varmere. Og de siste 15 årene er bildet entydig.

Tendensen fortsetter

Klimaforskerne er også nokså sikre på at denne tendensen kommer til å fortsette i årene som kommer.

– I hovedsak ser vi for oss samme situasjon framover, sier Hygen. Om fem mår kommer vi til å se det samme bildet, gjennomsnittstemperaturen på Svalbard kommer til å fortsatt være høy.

– Vi har lenge vært klar over at det er i arktiske områder klimaendringene merkes først, og det er det vi ser nå, sier han.