NRK Meny
Normal

Samlet over 6000 underskrifter mot gaupejakt

En protestaksjon mot gaupejakt, ledet av Harstad-fotograf Pål Laukli har lørdag bikket over 6000 underskrifter.

Pål Laukli og gaupe

Harstad-fotograf Pål Laukli har engasjert seg mot gaupejakt. Han vil helst at gaupa kun skal skytes med kamera.

Foto: Pål Laukli/NRK

– Vi satte oss et mål om å nå 6000 underskrifter til lørdag, så vi er veldig fornøyde, sier Laukli til NRK.

Fotografen fra Harstad vil heller at gaupa skal skytes med kamera enn med rifle, og derfor startet han tidlig i februar en underskriftskampanje som lørdag morgen har fått 6060 underskrifter.

På kampanjesiden skriver han blant annet: «Stortinget har gjennom rovviltforliket bestemt at vi kun skal ha 65 familiegrupper av gaupe i Norge, noe som tilsvarer ca. 385 gauper totalt. I 2013 ble det registrert kun 59 familiegrupper i Norge, og likevel tillates det felt 79 dyr i årets kvotejakt. »

– Skal sendes til ministeren

– Da vi satte oss målet på 6000 underskrifter innen 1. mars, tenkte vi at vi får nå se hvordan det går. Men folk har vært utrolig engasjerte, og stått på, forteller Laukli.

Gaupejakten pågår nå for tiden, og i år kan det felles 79 gauper i Norge før kvotejakten er over i mars.

Målet til Harstad-fotografen er å få stoppet gaupejakten til bestanden kommer opp til det han mener er et bærekraftig nivå.

– Nå skal jeg printe ut underskriftene, så skal de leveres til klima- og miljøministeren og Miljødirektoratet. Vi skal i tillegg utforske hvilke andre muligheter som finnes, sier han.

– Flaks for gaupene at det er lite snø

Det tørre været i vinter har gjort det nærmest umulig å jakte på gaupe i nord. Mattilsynet frykter at det er for mange rovdyr, og vurderer derfor å stramme inn mulighetene for å slippe ut sauene.

– Det er flaks for gaupene at det ikke er nok snø, og vi vil ikke at slike ting skal bestemmes ut fra flaks. Jeg er ikke motstander av sauehold, men veldig motstander av gaupejakt, sier Pål Laukli til NRK.