500 barnehagebarn så film ute i snøværet

Barna så både egne og andres filmproduksjoner under åpen himmel på Tromsø Internasjonale filmfestival.

Mens de mørke timer fortsatt lå som et teppe over Tromsø, fikk barna se kortfilmer fra hele Europa ute på snøkinoen på Stortorget.

Opplegget er en fast del av Tromsø Internasjonale Filmfestival, som hvert år steller i stand et gratis filmtilbud for de minste.

Årets visning for barnehagebarna skiller seg derimot ut fra resten: Barna fikk i tillegg se filmer laget av barnehager i Tromsø og omegn.

– Vårt mål har vært å på en pedagogisk måte introdusere dem for alle deler av filmens verden, og derigjennom stimulere deres skapertrang og nysgjerrighet videre. Barna har i prosjektperioden utvist en enestående skaperkraft, forteller Unni Karlsen, som er regionleder for Norlandia-barnehagene.

Unni Karlsen, Norlandiabarnehagene

Regionleder Unni Karlsen ønsker barna velkommen.

Foto: Håkon Bjørngård / NRK

– De er så utrolig kreative

Barnehagene har en felles temauke hvert år i februar. I år er temaet film, så derfor tok de kontakt med TIFF for å vise det de foreløpig har laget. I flere uker har de små, sammen med pedagoger i barnehagene, jobbet med alt fra manus og rolleprøver til opptak og redigering.

Karlsen forteller at det er spesielt å jobbe med barn og film.

– Det er så flott å jobbe med barn. De er så utrolig kreative! I motsetning til oss voksne er ungene mye mer innovative, de ser ofte løsninger der vi kanskje ser problemer og utfordringer.

Viser fram hverdagen

Gjennom prosjektet lærer barna om bruk av digitale media, filmtriks, og hvordan man bruker musikk og bilder til å lage stemning.

– Ungene går inn i det med liv og lyst. De lager jo DE artige historiene! Vi synes det er viktig at barna får dokumentere sin egen hverdag – at de filmer og tar bilder selv, og at de selv setter ting sammen når de lager animasjonsfilm.

Hvordan er responsen fra foreldrene?

– Foreldrene synes det her er kjempeartig å følge med på, og blir ikke minst stolte når de får se resultatet av det som deres egne barn har vært med på å produsere.