NRK Meny
Normal

– Foreldre kan «shoppe» mellom barnehagene

Nå er det 50 ledige kommunale barnehageplasser i Tromsø kommune. – Bra for foreldre, men dårlig forretning for barnehagene, sier avdelingsleder.

Barnehage

Avdelingsleder forteller at foreldre skifter barnehager mye mer enn tidligere. (illustrasjonsbilde)

Foto: colourbox.com

Byråd for utdanning i Tromsø, Anna Amdal Fyhn, sier at de mange ledige plassene skyldes lave fødselstall.

– Det var et lavt barnekull både i 2012 og 2013. Men vi vil ha større behov i årene fremover. Derfor er dette noe vi må justere hele tiden og følge nøye med, sier Anna Amdal Fyhn til NRK.

Anna Amdahl Fyhn

Fylkesråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn, mener det er vanskelig å drive økonomisk forsvarlig med så mange ledige plasser.

Foto: @MarkLedingham

At en kommune har for mange barnehageplasser og ingen ventelister er slett ikke vanlig. Hele 50 barnehageplasser i Tromsø kommune står per i dag ledig, forteller byråden for utdanning.

– Vi kan ikke drive med stor ledighet i lang tid fremover, men vi har det akkurat i år. Det koster penger og bemanning. Vi må ha fullt opp plassene våre for å drive økonomisk forsvarlig, sier hun.

– Noen vil slite med økonomien

For selv om det kanskje er gode nyheter for foreldre at det ikke er kø for å få barnehageplass i Tromsø, så kan det by på problemer for barnehagene.

– Konsekvensene er økt konkurranse mellom barnehagene. Noen vil slite med økonomien fremover fordi kundegrunnlaget svikter, sier avdelingsleder for Studentsamskipnadens barnehager, Kjerstin Carlson.

Hun forteller at foreldre skifter barnehager mye mer enn tidligere.

– Det merker vi spesielt i år. Vi får inn barn, forbereder mottak av barn og foreldre, så får vi beskjed om at de har fått tilbud om en barnehageplass som er litt nærmere der de bor og jobber. Med andre ord kan foreldre gjøre det vi kaller å «shoppe» barnehage. Det er nytt, i hvert fall i Tromsø, sier Carlson.

Kjersti Carlson

Avdelingsleder for Studentsamskipnadens barnehager, Kjerstin Carlson, forteller at «shopping» av barnehager er helt nytt.