Hopp til innhold

Totalt 37 ble skadd i båtulykka på Svalbard, ti fraktes til Tromsø for behandling

Til sammen 37 personer ble skadd da en hurtigbåt kolliderte med kaia i den russiske gruvebyen Barentsburg. Til sammen ti pasienter fraktes til Tromsø for å få behandling.

Ulykkesstedet Svalbard

Det var 121 passasjerer og et mannskap på fire om bord i båten, da den krasjet i kaia i Barentsburg.

Foto: Politiet/Sysselmannen på Svalbard

Det var 121 passasjerer om bord i båten, pluss et mannskap på fire, da ulykken skjedde. Politiet fikk melding i 10-tida om at båten, som eies av Tromsø-selskapet Aurora Explorer, hadde krasjet.

Hendelsesforløpet er ikke klart enda, sysselmannen jobber med etterforskningen.

– Men båten har gått i kaia med betydelig større fart enn det som er vanlig, og det forårsaka en større hendelse med til nå 35 skadde, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen til NRK søndag kveld.

Det ble tidlig klart at det ikke var mistanke om promille.

Redningshelikopter i Barentsburg

Noen av de skadde ble fraktet med redningshelikopter fra Sysselmannen.

Foto: Sysselmannen

Ingen er livstruende skadd. Det er snakk om bruddskader og skader mot indre organer. Søndag kveld var seks flydd ned til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, og fire til skal flys ned.

– Det skyldes i stor grad at kapasiteten når det gjelder kirurgi og andre medisinske tilbud ikke er tilstrekkelig her oppe i Longyearbyen, sier Arnesen.

Dette er personer med moderate til alvorlige skader, sier kommunikasjonssjef Hilde Annie Pettersen ved UNN til NRK.

Kystvakt og to helikoptre bisto

De fleste av de skadde er franske, men det er også andre nasjonaliteter blant de skadde, som amerikanere og nederlendere, sier Arnesen.

Ifølge redningsleder Rune Danielsen i Hovedredningssentralen Nord-Norge, kom Kystvaktskipet Andenes frem til ulykkesstedet søndag ettermiddag og bisto med å frakte de skadde turistene. I tillegg var begge de to redningshelikoptrene til Sysselmannen operative og bidro.

Sysselmannen fikk også god hjelp av sykehuset i Barentsburg som tok imot noen av de skadde, og av det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol, sier Arnesen.

Kystvaktskipet Andenes bidrar ved båtulykke

Kystvaktskipet Andenes har bistått med å frakte de skadde turistene.

Foto: Sysselmannen

Flere fraktes til Tromsø

Universitetssykehuset Nord-Norge ble tidlig satt i beredskap, og klokken halv ett søndag formiddag satte helsepersonell bestående av ni leger og sykepleiere seg på et rutefly for å reise opp til Longyearbyen. Her bidro de utover ettermiddagen og kvelden søndag med å kartlegge skadeomfanget til de som var kommet til Longyearbyen sykehus.

– Det er nødvendig for å forsterke kapasiteten der oppe, sa Hilde Annie Pettersen til NRK søndag ettermiddag.

Sysselmannen konkluderer med at beredskapen har fungert bra.

– Vi er i feriemodus, men selv om det er ferie så er folk villige til å bistå, og vi har også fått god støtte UNN med ressursene de har sendt opp og Hovedredningssentralen og Kystvakta har vært en uvurderlig støtte, sier Arnesen.

– Det ble en ganske omfattende aksjon?

– Ja, det er klart at når du har 35 skadde, og det kan bli flere, så er det en relativt stor dimensjon på hendelsen.

Longyearbyen Lokalstyre etablerte søndag et evakuerte- og pårørendesenter i Kulturhuset i Longyearbyen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark