25 år siden Mehamn-ulykken

Søndag er det 25 år siden et Twin Otter-fly fra Widerøe styrtet i havet utenfor Mehamn i Finnmark. 15 personer mistet livet.

Et Twin Otter fly fra Widerøe styrtet i Mehamn ved Gamvik 12. mars, og alle de 15 ombord omkom.
Foto: Johnny Helgesen / Scanpix

Ulykken er gransket av hele 3 forsjellige granskningskommisjoner, og den siste leverte sin 1511 siders rapport 20. september 2005. Det har i alle år vært mistanke om at et britisk jagerfly var innblandet i ulykken, men den siste granskningskommisjonen konkluderte med at teknisk svikt og kraftig turbulens brøt ned flyet.

Widerøe-flyger Ulf Larsstuvold holder et foredrag på 25-årsdagen for ulykken i Bodø Kulturhus. Han har knusende kritikk til den siste Mehamn-kommisjonen.

- Det kan ikke være tvil om at også den siste kommisjonens agenda var å tildekke, ikke avdekke, sier han til NTB.

Det var Larsstuvold som skaffet til veie grunnlagsmaterialet til NRK Brennpunkt-programmet ”Vanskelige vitner”. Programmet var den direkte årsak til at Stortinget oppnevnte den siste kommisjonen.

- Oppnevnelsen var en seier, og vi håpet på en uhildet kommisjon som skulle bringe saken videre. Dessverre skjedde ikke det, sier Larsstuvold til NTB.

Tidligere førstelagmann, og leder av den siste Mehamn-kommisjonen, Gaute Gregusson, sier at han ikke kjenner seg igjen i denne beskrivelsen.

- Oppdragsgiveren, Stortingets presidentskap, har uttrykt tilfredshet med hvordan oppdraget er løst. Jeg har også registrert at medieredaksjoner og andre nøytrale observatører har brukt uttrykk som ”grundig” og ”solid” om kommisjonens arbeid, sier Gregusson til NTB.

Ulf Larsstuvold holder nå på med siste innspurt på en hovedfagsoppgrave i historie som Universitetet i Tromsø har oppfordret han til å skrive. Oppgaven handler om Mehamn-ulykken.