Hopp til innhold

Våpenhvile på Gazastripen: – Tomme for livsnødvendige medisiner

Over 300 raketter skal være skutt fra Gaza til Israel, og Israel har svart med luftangrep.

Mads Gilbert

I GAZA: Mads Gilbert er stadig vekk i Gaza for å hjelpe til på Shifa-sykehuset, og for å jobbe med prosjekter i området.

Foto: Privat

– Det har vært en kamp her. Sykepleiere og doktorer mot døden.

Det sier klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Mads Gilbert, ifølge organisasjonen «Ship to Gaza» på Facebook.

NRK har vært i kontakt med Gilbert på SMS etter at han reiste tilbake for å jobbe som lege i Gaza by.

– Umulig å snakke nå, skriver han.

Torsdag morgen melder AFP at det er inngått en våpenhvileavtale mellom militsgruppen Islamsk hellig krig (Jihad) og Israel på Gazastripen. De siterer to ulike kilder.

Våpenhvilen trådde i kraft klokken 04.30 natt til torsdag norsk tid.

– 24 drept

Israelske luftstyrker skal onsdag ha drept 13 palestinere, ifølge Reuters. Nyhetsbyrået viser til medisinske kilder.

Totalt skal 23 palestinere være drept og 70 skadd etter denne ukens opptrapping av kamper på Gaza og i Israel. Den israelske avisa Haaretz melder sent onsdag kveld at dødstallet er 24.

Medisinske kilder og andre vitner, sier, ifølge Reuters, at det skal være sivile blant de drepte.

– Det er mennesker, ikke tall, sier Gilbert, ifølge Ship to Gaza.

Situasjonen i Gaza er helt prekær, også ved sykehusene, sier organisasjonen.

– De har gått tomme for flere livsnødvendige medisiner, pasienter blir nektet utreise av Israel for livsviktig behandling, de har begrenset tilgang til strøm som følge av den 12 år gamle blokaden, sier Kristin Foss i Ships to Gaza.

Hun har ikke snakket med Gilbert, men uttaler seg fra organisasjonens kjennskap.

Israels ambassade i Oslo sier at titalls palestinere i Gaza daglig krysser daglig grensen til Israel for å motta den samme behandlingen som israelere på israelske sykehus. I e en e-post til NRK sier de at Palestinsk Islamsk Jihad (PIJ) de siste 48 timene har bombet noen av områder ved disse sykehusene.

«Derfor er det kynisk å klage på at Gazas befolkning ble nektet adgang til behandling under angrepene.»

Mads Gilbert

PÅ GAZA: Lege Mads Gilbert t.h og en palestinsk kirurg i arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza by under Gaza-konflikten i 2012.

Foto: PRIVAT / NTB scanpix

– Svært spent

Mads Gilbert er kjent for sitt engasjement for Palestina. Han har, i legetjeneste i tider med kamphandlinger, besøkt Gaza en rekke ganger. Nå er han tilbake på Shifa-sykehuset i Gaza by.

Gilbert har reist til Gaza i mer enn 35 år. Han var tydelig fremme i media under sitt arbeid på bakken under Gazakrigen vinteren 2008/2009, som krevde mer enn 1400 palestinske og 13 israelske liv.

Gilbert har siden den gang vært mange ganger tilbake på Gaza, blant annet under Gazakonflikten sommeren 2014. Han ble av VGs lesere kåret til årets navn i 2014.

Samme år ble det kjent at Israel utestenger Gilbert på livstid fra å reise til Gaza.

Mads Gilbert er medlem av partiet Rødt. Kommunestyrerepresentant for Rødt i Tromsø, Jens Ingvald Olsen, sier til NRK at Gilbert ikke ønsker publisitet om oppholdet. Han sier situasjonen på Gaza er svært spent.

Kristin Foss i Ship to Gaza sier Gilberts innsats derfor er et vesentlig bidrag.

– Gilberts arbeid er et umåtelig viktig arbeid. I tillegg til å assistere palestinske leger gir Gilbert oss en direkte kilde til informasjon. Jeg håper det viser palestinere at vi er mange på utsiden som bryr oss, sier Foss.

MIFF: – Tragisk

Det hele startet tirsdag med at lederen av den militante gruppen Islamsk jihad, Bahaa Abu el-Atta, ble drept i et luftangrep. Også konen hans ble drept.

Dette ble av Islamsk jihad tolket som en krigserklæring. Svaret deres, tirsdag og onsdag, var å skyte rundt 300 raketter over til Israel.

Daglig leder i Med Israel for Fred, Conrad Myrland

IKKE SIVILE: Leder av MIFF Conrad Myrland sier de fleste tapene på palestinsk side er militante.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Israels ambassade i Oslo sier at operasjonen i Gaza var rettet mot Islamsk Jihad, som har de sier har terrorisert sørlige Israel i årevis, med flere tusen raketter. Gruppen regnes av flere land som en terrororganisasjon.

Ifølge ambassaden var de fleste som døde i angrepene terrorister.

«Israels handlinger var et begrenset angrep på en terrororganisasjon som med overlegg skyter mot israelske byer og landsbyer fra sivile områder i Gaza. På denne måten bruker PIJ sin egen befolkning som menneskelig skjold. Vilkårlige rakettangrep mot sivil befolkningen er en krigsforbrytelse.»

Det skal være rapportert om skadde personer, men ingen drepte, i Israel. Ifølge Haaretz er 90 prosent av rakettene fra Gaza fanget opp av luftvernsystemet «Iron Dome».

Organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF), som jobber for å skape mer sympati for Israel, sier til NRK at Israel har rett til å forsvare seg.

– Det er alltid tragisk i en krig at sivile liv går tapt. Det er tragisk med alt tap av liv. Men her er det Islamsk jihad som insisterer på å fortsette krigen. De aller fleste som er drept på palestinsk side har deltatt i krigshandlingene, sier daglig leder Conrad Myrland.

LES OGSÅ:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark