NRK Meny
Normal

21 elever satt værfaste i Nordreisa

En hel skoleklasse var onsdag værfast i Nordreisa fordi E6 over Kvænangsfjellet var stengt. Nå krever ordføreren i Kvænangen fortgang i utbedring av veistrekninga.

Værfaste ungdommer

De værfaste ungdommene får seg en matbit i Nordreisa.

Foto: Tonny Mathiassen

De 21 ungdomsskoleelevene og to lærere var på dagstur fra Kvænangen til Nordreisa, men det dårlige været i Troms satte en stopper for hjemturen.

Frustrert

– Vi var på tur hjem, men nå sitter vi og spiser i Nordreisa. Elevene har jo vært på tur hele dagen, så nå var de sultne, sa kontaktlærer for klassen, Harald Evanger, til NRK onsdag ettermiddag.

Da trodde læreren at de måtte belage seg på å finne overnatting i Nordreisa.

– Det er dårlig sikt her, og vi risikerer å måtte bli her i natt. Da må vi fikse overnatting hos venner og kjente. Heldigvis er vi to lærere. 21 ungdommer er jo mange ungdommer å ta vare på, sa Evanger.

Ordfører i Kvænangen kommune, Jan Helge Jensen, er frustrert over at Kvænangsfjellet stadig er stengt.

– Unødvendig i 2013

– Det er veldig beklagelig, og det er unødvendig, sier Jensen, som onsdag har fått henvendelser fra mange som er berørt av den stengte fjellovergangen.

– Jeg har fått henvendelser i dag både om bussen med skoleelevene, fra folk som skulle på jobb, og fra noen som skulle over fjellet for å ta eksamener. Slik jeg ser det er dette unødvendig i 2013.

Ordføreren vil nå ha større forutsigbarhet for folk som bord både sør og nord for fjellovergangen.

– Tunnel er eneste mulighet

– Det må bli fortgang i utbedringen av veistrekninga. Vi kan ikke vente fem eller ti år på at noe blir gjort, sier Jensen, som tror at eneste løsning er tunneler.

– Å gjøre noe med veien vil ikke hjelpe, det må bli tunnel over de mest utsatte strekningene.

Jan Helge Jensen

Jan Helge Jensen, ordfører i Kvænangen kommune, krever fortgang i utbedring av E6 over Kvænangsfjellet.

Foto: Marius Fiskum / marius@fiskum.or

– Landet er delt i to

Veien knytter Troms og Finnmark sammen, og eneste mulighet for omkjøring er gjennom Finland.

– Vi er avskåret. Landet blir jo delt i to når Kvænangsfjellet er stengt. Jeg kan ikke tenke meg at det er samfunnsøkonomisk forsvarlig å ha det sånn. Det går jo utover for eksempel syketransport også, sier Jensen.

– Hvem er det som må få fortgang i sakene?

OBS-varsel

– Hovedansvaret ligger hos de styrende og bevilgende myndigheter. Det er selvfølgelig flere strekninger som har sine utfordringer, og dette handler om økonomi, sier Jensen og legger til at en permanent ordning må til.

– Jeg mener vi må jobbe samlet mot å få en ordentlig ferdsel. E6 over Kvænangsfjellet er ikke en sidevei. Det trengs det en permanent ordning, slik at folk kan planlegge hverdagen sin, sier ordføreren.

Meteorologisk institutt sendte onsdag ut OBS-varsel for både Troms og Finnmark.

Stor snøskredfare

Polare lavtrykk gir ifølge instituttet sterk vind og tette byger langs kysten av Nord-Norge.

I kyststrøkene i Troms og Finnmark er det onsdag og torsdag fare for opptil liten storm i skiftende retning, og tette snøbyger.

Natt til torsdag ventes lokalt stor snøskredfare i ytre strøk i Troms.