Hopp til innhold

2017: Et idrettsår mellom fest og bakrus

Dagen derpå var aldri langt unna champagnekorkene i det norske idrettsåret, der store øyeblikk ofte druknet i brutale nedturer.

Therese Johaug på pressekonferansen om at hun har testet positivt på forbudt stoff

Therese Johaugs dopingskandale var blant hendelsene som har preget det siste idrettsåret.

Foto: NRK

2017 startet med et smell da Daniel André Tande vant nyttårshopprennet. Men fem dager senere kom et varsku om at året skulle bli en berg-og-dal-bane. Tande slurvet med bindingen og mistet sammenlagtseieren i hoppuka.

Den mest bokstavelige bakrusen traff idrettspresident Tom Tvedt, hans styre og NIFs administrasjon, da medienes innsyn i bilag avslørte skyhøyt pengeforbruk på blant annet alkohol.

I sommer kom dommen som kostet Therese Johaug to hele sesonger og OL, etter hun brukte en leppekrem som inneholdt stereioden clostebol.

Domsutvalget i Norges idrettsforbund dømte henne til 13 måneders utelukkelse, som ville gitt henne anledning til OL-deltakelse, men FIS anket dommen, og flertallet av de tre CAS-dommerne knuste OL-håpet ved å øke straffen til 18 måneder.

Beste skinasjon for tiende gang

Selv uten Johaug gjorde de norske langrennskvinnene rent bord i VM i Lahti. Anført av 36-årige Marit Bjørgen, som i sitt comeback etter fødsel vant fire gull, ble det norsk seier i seks av seks øvelser. Kvinnene gjorde at Norge for tiende gang på rad ble beste nasjon i VM nordiske grener.

Marit Bjørgen og Marius

Marit Bjørgen imponerte med fire gull på sitt comeback etter fødselen av Marius

Foto: Helene Solheim / NRK

Ellers var den norske medaljefangsten skuffende i verdensmesterskapene ett år før OL. For første gang på 47 år vant ingen norsk mann et individuelt VM-gull i alpint, langrenn, hopp, kombinert eller skiskyting.

Tre sølv og en bronse ble total fangst i skiskytter-VM, en sølv og en bronse i alpin-VM, mens stafettseieren i Lahti sørget for at også mannlige norske skiløpere fikk VM-gullmedalje om halsen. I den nye sesongen har Johannes Høsflot Klæbo og Johannes Thingnes Bø herjet med konkurrentene i langrenn og skiskyting og varslet at den individuelle gulltørken står for fall.

Aksel Lund Svindal var savnet i alpin-VM, men sto for nok et imponerende comeback etter alvorlig skade og har allerede vunnet i OL-sesongen.

Friidrettsbomber

De fleste av Norges triumfer på idrettsbanen hentes i relativt smale idretter, men i år viste norske utøvere muskler i noen av de store.

21-årige Karsten Warholm stormet inn til overlegent VM-gull på 400 meter hekk i London i august, og ble Norges første mannlige verdensmester i en løpsøvelse. Med Diamond League-seirer viste han at triumfen ikke var noe blaff, og han ble av Det internasjonale friidrettsforbundet kåret til årets stjerneskudd i friidretten.

Karsten Warholm fortsetter å imponere etter at han begynte å spesialisere seg på 400 meter, både med og uten hekk. Her brøler han ut i det han skjønner at han har satt ny rekord.

Karsten Warholm etter å ha satt ny rekord i 400 meter hekk under Diamond League-finalen i Zürich.

Foto: Truls Kleiven

Sykkel-VM i Bergen ble en fest selv om Alexander Kristoff ble slått av Peter Sagan på målstreken i mennenes fellesstart og måtte nøye seg med sølv. Så kom regnskapstallene som viste et dundrende underskudd.

Styggeste fotballtapet på 45 år

I fotball fikk Norge svensk landslagssjef for begge sine A-landslag, men verken Lars Lagerbäck eller Martin Sjögren fant suksessoppskriften umiddelbart. 0–6 mot Tyskland i september var mennenes styggeste tap på 45 år, og for femte år på rad hadde Norge flere tap enn seirer.

Sjögren fikk det enda tøffere. Kvinnelandslaget røk ut av EM uten verken poeng eller scoring, og etter tidenes norske sluttspillfiasko kom lagets største stjerne Ada Hegerberg med sterk kritikk av ledelsen og trakk seg fra videre landslagsspill.

Ada Hegerberg i Lyon

Kvinnelandslagets største spiller, Ada Hegerberg, sjokkerte da hun trakk seg fra landslaget på sensommeren.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Beslutningen om å ta en pause fra landslaget har vært vanskelig, men den er veloverveid. Beslutningen er ikke bare en konsekvens av årets EM, men er basert på mine erfaringer med landslagene over lang tid, uttalte Hegerberg etter avgjørelsen i august.