Hopp til innhold

Stolt av kofta og 20-åringen Riddu Riddu

For 20 år siden ønsket en gruppe ungdom i Kåfjord kommune og revitalisere den samiske kulturarven sin. I dag feirer Riddu Riddu sin 20-årsdag.

Lene1

Lene Hansen er i dag veldig stolt over Lyngenkofta si.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Første gang Lene Hansen, Riddu Riddus første leder, skulle bruke kofte var til festivalen i 1996. Hennes egen far hadde vært svært kritisk til det hun omtaler som sitt «samiske prosjekt».


– Til slutt sa han, det der kan ikke du. Kom bort, satte seg ned, og hjalp meg å snurre båndene, sier en tydelig rørt Lene. I dag er hun styreleder i Riddu Riddu.

Nå er begge foreldrene svært støttende til at hun omfavner den samiske kulturen. Moren syr kofter, lager belter og har selv begynt å bruke kofte.


– Men pappa vil nok aldri gjøre det. Han er vokst opp i en generasjon der ingen brukte kofte, sier Lene.

Redde verden


For Lene startet Riddu-eventyret nyttårsaften i 1990.

To eldre gutter banket på døra hos 19 år gamle Lene, og lurte på om hun ville være med på å starte en samisk ungdomsorganisasjon.

– Det er akkurat deg vi er på jakt etter. Vil du være med å redde verden? Sa de, og selvfølgelig svarte jeg ja.

Lene2

Lene viser farm særoppgaven far videregående som fikk henne til å få øynene opp for samepolitikk og den samiske kulturen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Startet med grillfest

Den første festivalen sommeren 1991 fikk navnet Sjøsamiske kulturdager i Kåfjord.

– Det var bare en grillfest fredag kveld, og konsert på det gamle kultursenteret der senteret fro nordlige folk ligger i dag på lørdag. På konserten var det kanskje 30 folk, smiler Lene.

I 1995 tok festivalen navnet Riddu Riddu.

Målet med festivalen er å fremme samisk kultur, og kulturen til ulike urfolk fra hele verden. Mange kjenner den først og fremst som en musikkfestival, men det er også stor fokus på seminar og kurs.

Kofte som identitet

Den nykonstruerte Lyngenkofta er en viktig del av det nye fokuset på samisk kultur i Kåfjord, etter at den ble satt sammen på 80-tallet.

Gjennom hele nittitallet var det å vise sin samiske arv gjennom å bruke kofte, ikke bare enkelt. Enkelte unngikk naboer som brukte kofte på 17. mai.

Da Lene for andre gang skulle ha på seg kofta under festivalen i 1997 fikk hun sånn kjeft på festivalområdet at hun gråtende gikk hjem for å skifte.

– I dag er det fremdeles de unge som står i spissen for å fremme det samiske. Barna til de som var mot koftebruk på nittitallet ber i dag om å få kofte til konfirmasjonen, sier Lene.

Offisiell åpning

I forbindelse med festivalen er det satt opp en utstilling på festivalbiblioteket om Riddus historie. Lene innrømmer at det er litt som å se sin egen historie når hun ser på gamle plakater, filmklipp, avisklipp og bilder.

– Jeg har brukt halve livet mitt på Riddu, og mye energi på å få det til. At det skulle bli så stort som i dag hadde vi nok drømt om, men ikke trodd, sier Lene.

Den 20. Riddu Riddu-festivalen har offisiell åpning i kveld klokka 18.00, fulgt jubileumsverket av Svante Henrysson.

I kveld åpnes også senteret for nordlige folk, med en samtidsutstilling om samisk kultur i Kåfjord.