NRK Meny
Normal

19-åring fratatt førerkortet for alltid

En mann er dømt i Nord-Troms tingrett for å ha brutt fartsgrensen og kjørt uforsvarlig hele 13 ganger i løpet av noen få måneder i 2015.

Nord-Troms tingrett

Mannen tok betenkningstid på dommen i Nord-Troms tingrett.

Foto: NRK

En 19 år gammel mann fra Tromsø er dømt til å miste førerkortet for alltid, og må i fengsel i 75 dager for å ha kjørt for fort hele 13 ganger i løpet av sommeren og høsten 2015.

Ved seks tilfeller kjørte han over tillatt hastighet med en motorsykkel, og syv ganger ble han tatt for å ha kjørt for fort med en personbil.

«Ved flere anledninger var kjøringen særlig farefull ved at vegstandarden under kjøringen var dårlig, og det var flere skarpe svinger som ble forsert i svært høye hastigheter. Ved flere anledninger holdt bilen på å miste veggrepet i svingene og han fikk ved minst en anledning sleng på bilen», skriver Nord-Troms tingrett i dommen.

Her er noen av fartsovertredelsene:

  • Kjørte i 130 km/t i en 60-sone
  • Kjørte i 108 km/t i en 60-sone
  • Kjørte i 59 km/t i en 30-sone
  • Kjørte i 123 km/t i en 80-sone
  • Kjørte i 104 km/t i en 50-sone
  • Kjørte i 115 km/t i en 70-sone

Ved ett av tilfellene mistet han kontroll over bilen og kjørte ut av veien. Like før hadde han en hastighet på 128 km/t i en 80-sone. Bilen fikk store materielle skader.

Retten begrunner tap av førerkortet med at alle forhold i siktelsen, med unntak av noen få, hver for seg medfører tap av førerretten.

«Siktedes gjentatte, uansvarlige kjøringer gir liten tvil om at siktede utgjør en trafikkrisiko. Både trafikksikkerheten og allmenne hensyn tilsier derfor at tapstiden skal settes til for alltid», skriver retten.