Armani bruker tre timer på å fikse håret

Det er mye arbeid som ligger bak hårpryden til en ekte firbeint champion.

– Før utstilling bruker jeg rundt tre timer på å stelle pelsen hans. Pelsen skal være glatt, og han skal være stor over skuldrene, forklarer Raisa Korkeamaa, mens hun tuperer håret til Herrisen Armani.

Den rutinerte utstillingshunden tar det hele med stor ro, og står helt stille mens matmor gir pelsen hans en siste finpuss før finalen.

Den svarte puddelen vare n av de mange internasjonale deltakerne under helgas store hundeutstilling i regi av Norsk kennelklubb i Tromsø.

Rundt 1500 firbente deltakere fra 170 raser deltok under utstillingen som ble arrangert på kunstisbanen i Tromsdalen.

Best in show

Alle hundene konkurrerte først med andre hunder i egen rase, før de ble delt inn i grupper. Målet for de fleste var å vinne den gjeve tittelen «Best in Show», men mange var også glade for å vinne sertifikat eller å bli best i rasen.

Herrisen Armani ble norsk storchampion i helga, noe eieren er svært stolt over. Men å få til den perfekte, glatte looken i krusete puddelpels er ikke lett når det stadig vekk drypper fra Tromsøhimmelen.

– Det er mye verre enn menneskehår som blir krusete når det regner, ler Raisa.

Senior

Litt lenger borte langs teltrekken er det en eldre herremann som får siste finpuss før finalen.

Hugo Quevedo bruker en saks til å stusse pelsen til Airedale terrieren Harley. Åtteåringen stiller i klassen senior, og Hugo forteller at Harley er den beste i sin klasse i Norge.

Han driver selv som profesjonell handler i Oslo, og lærer andre hvordan de skal håndtere hunder og trene dem for utstillinger. Harley har han med på vegne av noen kunder.

– En utstillingshund skal være en blanding av en toppmodell og en toppidrettsutøver, sier Hugo.

Han legger også vekt på at det er viktig at hunden syns pelsstell og utstilling er en behagelig opplevelse.

Lettstelt bulldogg

I de fleste teltene på utstillinga børstes, klippes og stelles det pels. Noen eiere er likevel glade for at de har valgt en rase som er lett å stelle.

Bulldoggen Erling fra Alta får stort sett bare smil fra eier Øystein Thomassen når han ruller seg i vått gress og gjørme, til tross for at han snart skal i ilden i finalen.

– Han er det ikke særlig pelsstell med, smiler eieren.

Til tross for den lite jålete holdningen, den ti måneder gamle bulldoggen slo ut alle konkurrentene og ble den beste i sin rase under utstillingen.