NRK Meny
Normal

Skal sove ut i sprengkulda: – Visste at det ble kaldt, men ikke så kaldt

Selv om sprengkulda er i gang for fullt i Finnmark, skal mange fremdeles sove ute for å markere Friluftslivets år 2015.

Lars Krempig

Her er Lars sammen med studentene på Øytun folkehøgskolen i dag formiddag.

Foto: Tora Walentinsen

– 150 personer, med stort og smått skal etter planen sove ute, sier lærer ved Øytun Folkehøgskole, Lars Haukanes Krempig.

Det er folkehøgskolen som arrangerer markeringa i Alta for starten på Friluftslivets år 2015. Markeringa skjer over hele landet fra onsdags til torsdag denne uken.

Mens man har måtte avlyse arrangementet i Lenvik kommune i Troms, går arrangementet som normalt i Alta. Og Krempig misunner ikke søringene som får ligge ute i plussgrader.

– Det er jo pysete, spøker Lars.

Det er meldt nede i minus 24 grader i området natt til onsdag når de skal sove ute. I tillegg skal det være litt vind, så de effektive minusgradene blir kaldere enn opprinnelig temperatur.

I Karasjok var temperaturen nede i minus 40 grader i går.

Nordlys over teltleir

Kanskje blir det en slik stemning under markeringen i av Friluftslivets år 2015 som starter i dag.

Foto: Lars Krempig

Friluftslivets år 2015

Klima og miljødepartementet arrangerer friluftslivets år. Veldig mange organisasjoner og foreninger er med for å gi et bredt tilbud til nær sagt alle. Det er i hvert fall et mål om at alle skal engasjeres i friluftsliv sier direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro.

– Det vært en enorm flott aktivitet og kreativitet knyttet til planleggingen av året. Organisasjoner og lag over hele landet har planlagt mange forskjellige arrangementer, sier hun.

Overnatting i telt

Her er øytunelever på teltur på vinteren i Finnmark.

Foto: Lars Krempig

– Må ha respekt for kulda

For når den sviende kulda nå har satt inn over hele Finnmark, må det gjøres noen justeringer. På grunn av ekstrem kulde blir telt-campen i Alta flyttet nærmere folkehøgskolen. Dette for å ha mulighet til å søke inn i varmen innimellom før natten. Krempig selv har satt opp en aktivitetsløype for å holde alle føtter i gang.

Men lærer Krempig mener det er viktig å tilpasse uteaktiviteter etter været.

– Man skal ha respekt for kulda, det må man ikke tøyse med, sier Krempig.

I tillegg til de rundt 150 personene som skal overnatte, kommer det ytterligere 180 unger på morgenen etter.

– Da skal vi kjøre hund, klatre og leke, ha natursti, snørekjøre med hund og ha skilek for å holde varmen i kulda, sier Krempig.