NRK Meny
Normal

14-åring debuterer med egen kunstutstilling

Edel Thomassen (14) har et unik kunsttalent og kunne denne uka åpne sin debututstilling, med god hjelp fra sin kunstnermamma. Og moren får mye av æren for ungjentas satsing på kunsten.

Edel i atelieret

Edel Sofie Felicia Thomassen inne i atelieret der hun åpnet sin aller første kunstutstilling søndag.

Foto: Marte Lindi

Det er et utrolig lys i dem, og det er nok en del av hennes personlighet som vises.

Solveig Johanne Thomassen, Edels mor

Det er ikke alle 14-åringer forunt å åpne sin egen kunstutstilling, med egenproduserte bilder.

Så er det heller ikke alle 14-åringer som har samme talentet som Edel Sofie Felicia Thomassen fra Alta har.

Søndag åpnet hun sin aller første kunstutstilling og fikk skryt for det hun viste fram av kunsten sin. Samtidig solgt tre av de ni bildene i utstillinga.

Fanger drømmene sine

– Jeg startet å lage bildene litt etter jul, og har jobbet fra morgen til kveld med hver tegning i mange uker nå. Jeg har også en veldig flink mamma, som har presset meg til å fullføre dette. Så jeg har stått på hver dag, sier Edel Thomassen.

Utstillingen er laget i det som har vært morens atelier i garasjen til familien i Alta. Et atelier som Edel nå har delvis overtatt.

Her har hun ved hjelp av tusj og penn tegnet fram sine spesielle og særegne bilder.

– Rundt oss her henger ni bilder der tema er drømmer. Her kan man oppleve de drømmefantasiene jeg har med massevis av glade farger, smiler den unge kunstneren.

  • Les også: Lagde kunst med 90 tonn is
    Edel og Solveig

    Edel med en stolt mamma Solveig Johanne Thomassen inne i atelieret med kunstverkene på veggen. det som er merket rødt har Edel fått solgt.

    Foto: Marte Lindi

Har vokst opp med kunst

Edel er arvelig belastet med kreative gener fra begge sider av familien. Moren Solveig Johanne Thomassen er selv billekunstner, mens onkelen Svein Flygari Johansen er en velkjent installasjonskunstner med utstillinger fra Milano og London.

Bildene hennes er også vurdert av en kunstkjenner fra New York som har hjulpet til med å finne rett pris på kunstverkene.

– Jeg har jo vokst opp med at mamma er kunstner, og har vokst opp med kunstutstyr rundt meg, så jeg har egentlig holdt på hele livet med kunst. Valget falt naturlig på tegning, men jeg har aldri gått på kurs og er helt selvlært, sier hun.

Speiler personligheten

Mamma Solveig er veldig stolt over det datteren har klart å få til, og som billedkunstner selv ser hun at datteren har en særegen fargebruk i sine bilder.

– De som har sett bildene ser at hun aldri bruker svart eller mørke farger i bildene sine. Det er et utrolig lys i dem, og det er nok en del av hennes personlighet som vises. Og det er veldig flott at en del av henne ligger i bildene, sier Solveig.

Publikum diskuterer

Publikum diskuterer bildene til Edel og skriver i gjesteboken under åpningen- søndag.

Foto: Solveig J. Thomassen

I sin tale på åpningen av utstillingen trakk moren linjer fra Edel til den internasjonalt anerkjente norske kunstneren Inger Sitter (85). Sitter debuterte også som 14-åring og er Edels store forbilde som kunstner.

– Jeg tror Edel kan nå langt, så det er bare å stå på, sier moren stolt.

– Jeg har samme drøm som Inger Sitter hadde. Jeg har lyst å bli professor i billedkunst. Da har jeg tenkt å jobbe for fullt hele tida, så jeg slutter ikke her dette er begynnelsen. Jeg håper på en lang karriere med kunst, sier Edel.

Inspirerte klassekamerater

Dagen etter åpningen kom klassen hennes på besøk for å se på utstillingen. Og tilbakemeldingene var gode fra klassekameratene.

– De syntes det var veldig spennende og fint, og at det er artig at en i klassen har en egen utstilling. Læreren var veldig imponert og synes det var veldig inspirerende.

Til utstillingen er det ikke bare bildene Edel har laget. Hun har også laget musikken som blir spilt i utstillingslokalet for å sette stemninga.

– Det fins jo forskjellige kunstmåter, så jeg har lagd musikken på mobilen min spesielt til bildene. Tema er jo drømmer, så jeg tenkte på det når jeg lagde musikken. Mens man ser på bildene så kan man høre musikk til og kanskje fantasere seg bort i bildet, smiler hun.

Edel og bildene

Et ungt kunstnertalent er hun, og edel håper på et langt liv med kunsten sin som levevei, som sitt store idol Inger Sitter.

Foto: Marte Lindi