NRK Meny
Normal

10 000 i bot etter å ha blitt angrepet av isbjørn

Det tsjekkiske turfølget som ble angrepet av isbjørn i mars hadde ikke iverksatt nødvendige sikringstiltak.

Angrepet av isbjørn

Jakúb Moravec kom fra møtet med isbjørnen med mindre sårskader. Nå er lederen av det tsjekkiske turfølget gitt en bot på 10 000 kroner for dårlig sikring.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Det var bare ett snublebluss som ble satt for høyt, så bjørnen kom seg under. De hadde heller ikke isbjørnvakt på det aktuelle tidspunktet, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

19. mars i år ble et tsjekkisk turfølge angrepet av en isbjørn på Svalbard. En av damene i turfølget skøyt isbjørnen med en revolver, og bjørnen måtte senere avlives som følge av skuddskadene den fikk.

Turfølget er nå gitt en bot på 10 000 kroner, ut fra Svalbardmiljølovens paragraf 30a som blant annet sier følgende:

«Enhver som ferdes utenfor bosettinger, med unntak for tilreisende og fastboende som er med i organisert turopplegg, plikter å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep. Det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep uten å skade eller avlive dyret.»

Jens Olav Sæther sier til Svalbardposten at saken er viktig med tanke på alle turistene som ferdes på Svalbard.

– Det er en viktig vurdering. Den betyr ikke mye bare for ham, men mange som skal ferdes på Svalbard. Det er ikke en enkel veitrafikksak hvor stiene er gått opp fra før, sier Sæther til avisen.

Det er foreløpig ikke klart om lederen for turfølget godtar boten.

Isbjørn

Isbjørnen ble funnet noen hundre meter unna leiren etter angrepet, og måtte avlives.

Foto: Bernt Olsen / NRK