NRK Meny
Normal

-Vi fyrer for kråka

Det mener nestleder i Bellona, Marius Holm. Salget av uteovner har dobla seg fra i fjor.

Vi fyrer for kråka
Foto: Elin Aandal-Herseth, NRK

-Vi har en økning i salget av utevarmeprodukter på i overkant av 105 prosent, sier varehussjef på Elkjøp i Tromsø, Dan Andre Aspeslåen.

Selv om han er inne på jobb, merker Aspeslåen godt hvordan været har vært de siste månedene. Og når det er sommer, så vil vi sitte ute - uansett temperatur. Åspeslåen mener vi kan å hygge oss her i nord.

-Nordmenn liker å kose seg, og spesielt slik jeg har lært å kjenne folk her i nord. De liker å nyte livet, og det blir jo bedre når en sitter å koser seg ute i varmen, mener Aspeslåen. -Og når været har vært slik som det har, trenger en litt ekstra varme.

Fyrer for kråka

Terassevarmer
Foto: Elin Aandal-Herseth, NRK

-Dette er å fyre for kråka. Når folk velger å varme opp terassen når det blir kaldt, i steden for å gå inn, så sier det kanskje noe om at energi til husholdningene er for billig. Energibruk og energiproduksjon er den største kilden til CO2-utslipp, som fører til globale klimaendringer, dier Marius Holm, nestleder i Bellona.

Ikke bare i Nord-Norge

-Jeg tror ikke dette gjelder kun folk i Nord-Norge. Dette ser vi over hele landet. Jeg mener heller man burde kle på seg eller gå inn. Faktumet er at vi bruker mer energi enn nødvendig, legger Holm til.